Skip to content

Pravo za telebane - največji slovenski pravni portal

hitri pravni nasvet


Domov arrow Delo in zaposlovanje arrow Pravice delavcev arrow Dve pomembni delavski orožji, za kateri morda niste vedeli

Dve pomembni delavski orožji, za kateri morda niste vedeli E-pošta
(13 glasov)
Avtor: manja   
6.10.2007
V javnosti vedno bolj prevladuje mnenje, da zakonodaja v odnosu delavci - delodajalci ščiti slednje. A dejstvo je, da vsebuje Zakon o delovnih razmerjih številne določbe, ki so zelo naklonjene delavcem in ki lahko delodajalcu, ki delovna razmerja ureja preveč "po domače" in krati pravice delavcev, zelo zagrenijo življenje.
 
Pogoj za to pa je, da delavci te pravice poznajo in uveljavljajo. V tem prispevku izpostavljamo dve zelo pomembni zakonski določbi, ki sta močno v prid delavcem, a v širši javnosti nista dovolj znani.


Avtomatična sprememba pogodbe za določen čas v pogodbo za nedoločen čas

Pod določenimi pogoji se za delavca, ki je sklenil pogodbo o zaposlitvi (pogodba o zaposlitvi) za določen čas, šteje, da je sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. pogodba za nedoločen čas seveda delavca postavlja v bistveno ugodnejši položaj kot pogodba za določen čas. Avtomatična pretvorba pogodbe je predvidena v dveh primerih:

1. Kadar delavec ostane na delu tudi po poteku časa, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi. Mnogi delodajalci tu storijo napako, ker se zanašajo na dejstvo, da je delovno razmerje s potekom časa, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi, tako ali tako prenehalo, in ne vidijo nobene nevarnosti, če delavec še nekaj dni ali tednov ostane pri njih. V takem primeru ima delavec pravico zahtevati sklenitev oziroma izročitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas.
 
2. Kadar je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom ali kolektivno pogodbo. Po zakonu mora za sklenitev pogodbe za določen čas obstajati eden od točno določenih razlogov (npr. opravljanje dela, ki svoji naravi traja določen čas, nadomeščanje začasno odsotnega delavca, zaposlitev vodstvenega delavca itd.), poleg tega pa je omejeno tudi zaporedno sklepanje pogodb za določen z istim delavcem za isto delo. Ogromno število pogodb o zaposlitvi, ki jih delodajalci "za vsak slučaj" (ker je tako lažje odpustiti delavca) sklepajo za določen namesto za nedoločen čas, je tako sklenjenih nezakonito, posledično pa se vse take pogodbe štejejo za pogodbe za nedoločen čas in pripadajo delavcem na njihovi podlagi enake pravice kot če bi sklenili pogodbo za nedoločen čas.
 
 

Obstoj delovnega razmerja, čeprav ni bila sklenjena pogodba o zaposlitvi

Če nekdo opravlja delo, kot da bi bil zaposlen, potem se domneva, da med njim (delavcem) in tem, za katerega dela (delodajalcem), obstaja delovno razmerje z vsemi pravicami in obveznostmi enega in drugega, ki jih za delovno razmerje predvideva zakon.

Pri tem je treba opozoriti na dvoje. Prvič, obstajati morajo elementi delovnega razmerja: prostovoljna vključitev v organiziran delovni proces delodajalca; delo za plačilo; osebno opravljanje dela; nepretrgano opravljanje dela; delo pod nadzorom in navodilih delodajalca. (Elementi delovnega razmerja tako npr. niso podani v primeru s.p.-ja, ki opravlja določena dela za podjetje, četudi ta dela trajajo dalj časa - tak s.p. je pri delu samostojen in zanj sam odgovarja, sam se tudi odloča, kdaj in na kakšen način bo zaupano delo opravil, poleg tega lahko delo zaupa podizvajalcem.)

Domneva, da obstaja delovno razmerje, pa pomeni, da je mogoče dokazovati, da delovno razmerje ne obstaja. Vendar pa bo to moral dokazati delodajalec - dokazno breme je v primeru spora torej na njem, kar delavca v primeru spora postavlja v boljši štartni položaj.
 

 
Komentirajte (30 komentarjev)

marijab
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri m
17.5.2008 23:36:53
Kdo je torej delodajalec? Mož?
#749
tadej
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri m
18.5.2008 09:57:07
NE,ZVEZA PARAPLEGIKOV SLOVENIJE LJUBLJANA
#750
tadej
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri m
19.5.2008 18:01:55
zakaj še nisem dobila odgovora ali ga ne znam poiskati
#811

marijab
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri m
19.5.2008 21:06:16
Žal ne vem, ali so na tem področju kakšne posebnosti; ali zaposlovanje negovalcev invalidov ureja kakšen poseben predpis. Mogoče mi lahko pomagate s tem, da pogledate v svojo pogodbo o zaposlitvi in poveste, na katere predpise se (če se) sklicuje.

Če je podlaga Zakon o delovnih razmerjih ni gre torej za "klasično" zaposlitev, jaz "luknje", po kateri bi vam lahko zakonito podaljševali delovno razmerje za določen čas, ne vidim.
#812
tadej
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri m
3.7.2008 14:59:02
POZRAVLJENI
ZOPET SE VAM OGLAŠAM PO DOLGEM ČASU SAJ SEM SEDAJ KOMAJ NAŠLA POGODBO IN VAM BOM TUDI TO SEDAJ POSREDOVALA KOMPLETNI PRVI ODSTAVEK
DELAVEC IN ZVEZA UGOTAVLJATA, DA DELAVECSKLEPA DELOVNO RAZMERJE ZA DOLOČEN ČAS,V SKLADU S POGOGBO ZVEZE Z ZAVODOM REBUBLIKE SLOVENIJE ZA ZAPOSLOVANJE, OBMOČNA ENOTA PTUJ-PROGRAM--INVALIDI-INVALIDOM-- Z DNE 21.10.2003,ZA ČAS OD 03.11.2003DO02.11.2006IN JE RAZPORJEN NA SELOVNO MESTO NEGOVALEC INVALIDNE OSEBE.
DELAVEC PRAVILOMA OPRAVLJA DELO NA DOMU INVALIDNE OSEBE,KI JO NEGUJE.
PO TEH TREH LETIH SO MI POGODBO SAMO PODALJAŠALI ZOPET NA TRI LETA.
MENE SAMO ZANIMA ČE JE TO VREDU .
ŽE VNAPREJ SE VAM ZAHVALJUJEM ZA UGODNI ODGOVOR IN ČIM PREJŠNI .
LEP POZDRAV
#1208

marijab
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri m
5.7.2008 09:44:00
Gotovo je, da neka pogodba (v tem primeru med Zavodom za zaposlovanje in Zvezo) ne more razveljaviti zakonskih določb, ki omejujejo sklepanje pogodb za določen čas.

Preletela sem Zakon o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, pa tudi tam na hitro ne najdem določb, ki bi dovoljevale take pogodbe. Ampak še enkrat - nisem stručko za to področje; mogoče obstaja še kakšen drug zakon (malo dvomim).

Kaj ko bi kar vprašali delodajalca, kakšna je pravna podlaga za to, da so vam spet dali delovno razmerje za določen čas. Menda morajo vedeti, na kakšni podlagi sklepajo pogodbo. Pa ne pustite se odgnati z razlago, da je podlaga pogodba o zaposlitvi ali pogodba med zavodom in zvezo.
#1218

shanna
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri m
25.7.2008 19:26:47
Spoštovani
tudi jaz sem v podobnem položaju le da je sedaj delodajalec naredil napako in mi ponudil v podpis pogodbo (seveda preko programa za določen čas)po izteku moje prejšnje in uveljavljam 54. člen ZDR.Ko bo pravda končana Vam sporočim,ali se lahko pritožite in kaj morate navesti. Pa lep pozdrav
#1434
tadej
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri m
24.8.2008 23:13:46
kaj moram storite ali že veste
#1736
tadej
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri m
25.8.2008 22:36:47
KAJ MORAM STORITI ALI ŽE VESTE
#1756
tadej
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri m
25.8.2008 22:37:29
PROSIM ODGOVORITE MI NA HITRO
#1757

shanna
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri m
3.9.2008 10:38:17
tadej
čim prej pojdi k odvetniku in naj ti pregleda vse pogodbe.jaz sama sem se odločila za tako pot ker je vse skupaj prevelik zalogaj zame, ker se na pravo ne spoznam. če te kaj tolaži je vse to klasično veriženje pogodb, ki je po ZDR kaznivo. tudi z ministrstva sem dobila odgovor da je nesprejemljivo da nas toliko let držijo v programih, ker so le ti namenjeni krajši premostitvi glede službe. ali pa si poiščite brezplačno pravno pomoč, tudi ti vam bodo pomagali. aja inšpektorat za delo pa ne naredi nič,v vednost.Lp, Shanna
#1849
ursichves
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri morda niste vedeli
20.11.2008 08:47:17
pogodba za nedoločen čas> zaposlila sem se 25.10.2006 do danes sem neprekinjeno zaposlena na isti firmi le da so me iz delavca povišali v izmenovodjo. ali mi po 2letih neprekinjenega dela vseeno pripada pogodba za nedoločen čas?
#2994

notar
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri morda niste vedeli
20.11.2008 12:03:09
Verjetno ste hoteli reči, da ste zaposleni za določen čas?

Zakon pravi "z istim delavcem in za isto delo" - torej ni pomembno, kakšen je naziv vašega delovnega mesta, ampak ali na njem že ves čas opravljate isto delo ali pa se je z napredovanjem spremenil tudi vaš delokrog.

Če ima delodajalec manj kot 11 zaposlenih (manjši delodajalec), bo zanj prepoved zaporednega sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas veljala šele po 1.1.2010.
#3001
ursichves
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri morda niste vedeli
20.11.2008 16:17:19
o delu ki sem ga sama opravljala sedaj učim nove delavce kako naj ga opravljajo. ubistvu delam isto kot prej,ampak slišala sem da ce ti spremenijo naziv da je isto kot bi se spet prvič zaposlil!! delam pa v firmi z ccr.500 delavci
#3008

marijab
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri morda niste vedeli
20.11.2008 23:16:30
Ne, ni isto, kot če bi se ponovno zaposlil. Ker to bi bilo preenostavno za delodajalce, ki bi želeli izigravati prepoved verižnega zaposlovanja za določen čas.
#3015
ursichves
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri morda niste vedeli
21.11.2008 16:53:30
alora!kaj potem lahko iz napisanega sklepam!ali sem upravičena do pogodbe za nedoločen čas ali ne?zaposlena sem 2 leti in 1 mesec,pogodba pa se mi izteče 24.11.2008 PROSIM POMAGAJ!!!!
#3032
bart
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri m
22.11.2008 13:33:08
Zaposlen sem za določen čas, zaradi povečanja obsega del.Ker je čas zaposlitve skoraj dve leti in bo pogodba potekla, le te ne bo podaljšal za nedoločen čas, ampak jo bo prekinil zaradi zmanjšanja obsega del.Kljub temu pa hoče, da odprem s.p. in tako opravljam še naprej isto delo v isti organizaciji.
Ali lahko delodajalec prekine pogodbo, zaradi zmanjšanja obsega del, čeprav bo v organizaciji delalo isto število delavcev (gre za več delavcev), le da bodo plačani prek svojega s.p.-ja?
#3041
ursichves
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri morda niste vedeli
29.11.2008 17:08:15
nepričakovano sem zanosila in sem v dilemi kaj naj storim,kajti zaposlena sem za določen čas. če grem za 9 mesecev na bolniško in nato na porodniški dopust ali mi lahko delodajalec odpove pogodbo med tem časom in ali lahko po 9 mesecih ko dopolnim 3 leta delavne dobe zahtevam pogodbo za nedoločen čas?????PROSIM ZA HITER NASVET!!!!
#3135

pravozatelebane
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri m
30.11.2008 22:36:26
bart napisal:
Zaposlen sem za določen čas, zaradi povečanja obsega del.Ker je čas zaposlitve skoraj dve leti in bo pogodba potekla, le te ne bo podaljšal za nedoločen čas, ampak jo bo prekinil zaradi zmanjšanja obsega del.Kljub temu pa hoče, da odprem s.p. in tako opravljam še naprej isto delo v isti organizaciji.
Ali lahko delodajalec prekine pogodbo, zaradi zmanjšanja obsega del, čeprav bo v organizaciji delalo isto število delavcev (gre za več delavcev), le da bodo plačani prek svojega s.p.-ja?


Po mojem ravnanje delodajalca trenutno ni nezakonito, saj ne bo šlo za odpoved delovnega razmerja, za katero mora obstajati kateri od točno določenih razlogov iz zakona, pač pa za potek časa, za katerega je bila sklenjena pogodba, in s tem za njeno avtomatično prenehanje.

Vendar pa bo stanje postalo nezakonito tisti hip, ko boste kot s.p. na enak način nadaljevali z delom kot do sedaj, ko bodo torej podani vsi elementi delovnega razmerja, delodajalec pa z vami ne bo imel sklenjene pogodbe o zaposlitvi. V tem trenutku bo delodajalec v prekršku, vi pa boste imeli pravico zahtevati, tudi sodno, sklenitev pogodbe o zaposlitvi.
#3143

pravozatelebane
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri morda niste vedeli
30.11.2008 22:42:32
ursichves napisal:
nepričakovano sem zanosila in sem v dilemi kaj naj storim,kajti zaposlena sem za določen čas. če grem za 9 mesecev na bolniško in nato na porodniški dopust ali mi lahko delodajalec odpove pogodbo med tem časom in ali lahko po 9 mesecih ko dopolnim 3 leta delavne dobe zahtevam pogodbo za nedoločen čas?????PROSIM ZA HITER NASVET!!!!

Sumim, da je zaposlitev za določen čas v vašem primeru že od vsega začetka nezakonita. Tu bi morali iskati rešitev in z argumentom, da je bila sklenitev za določen čas nezakonita (ker ni obstajal noben od razlogov zanjo) zahtevati priznanje zaposlitve za nedoločen čas.

Če zaposlitev za določen čas "obvelja", vas niti bolniška niti porodniška ne obvarujeta. Ker sploh ne pride do odpovedi, ampak pogodba avtomatično preneha s potekom časa.
#3144
copatar
Dve pomembni delavski orožji, za kateri morda niste vedeli
2.1.2010 21:22:29
Mene pa zanima kaj naj stori delodajalec,kateri se je samo zaposlil ima status invalida oziroma odprl SP.in tudi zaposlil invalidno osebo.Plačo je redno zaposlena dobivala vsak mesec od 15 do 20v mesecu preko bančnih položnic,razen plačilne liste katero sem ji vsak mesec izročila v roke.Plača je bila 459EVR.neto.Sedaj je pa zahtevala da se ji izplačuje579evr.kar je bruto republiška plača.zraven je pa delala vsak dan samo 6ur tako da je imela vsak mesec 132ur,čeprav je v pogodbi osem ur ko sem jo opozarjala in zahtevala da dela osem ur mije zmeraj govorila da ima zato odločbo,sedaj sem ugotovila da to ni res in kosem jo opozorila na to je rekla da me bo tožila ker ji premalo plačujem in da daje takošnjo odpoved,ker da bo dobila več od socijalne,kot pa zaslužitu, moram še napisat kako delo je opravljala dela manikire v salonu.Sprašujem kaj nej sedaj storim ,ko moram iskati drugo delavko in zopet plačevat dotatno delavko. Stem mi je tudi naredil poslovno škodo.Sprašujem za nesvet kaj naj storim. Lep pozdrav
#6967
Rocco
Dve pomembni delavski orožji, za kateri morda niste vedeli
20.3.2010 22:37:49
Lep pozdrav,

imam status tujca s stalnim prebivališčem v RS in osebnim delovnim dovoljenjem za nedoločen čas. Zaposlen sem v manjšem kolektivu(pod 10 ljudi)za določen čas /1 leto. Datum prvega podpisa pogodbe je november 2007, torej od tega dne naprej imam 2 pogodbi oz. z letošnjo 3 podpisane.
Zanima me nekaj vprašanj, in če mi kdo, ki je malo bolj pravno podkovan od mene lahko odgovori, bom zelo hvaležen.

1. Ali za tujce s stalnim prebivališčem v RS velja ista pravna zakonodaja za zaposlovanje za določen čas v manjšem kolektivu, kot za državljane oz kateri razlog mora imeti delodajalec za zasposlitev za določen čas že tretje leto zapored oz. na sploh?(Ali, če upoštevamo dejstvo, da do 1.1.2010 je minimalno 3 pogodbe za določ.čas zapored, to pomeni, da moj delodajalec trenutno krši zakon, če sva tudi letos podpisala že 3 pogodbo za določen čas (nov.2009 -nov 2010). Ali bi ta 3. pogodba morala zakonsko biti že za nedoločen čas?

2. Katere ugodnosti za delavca tujca so, če je zaposlen za nedoločen čas za razliko od zaposlitve za določen čas?

3.glede nato, da nameravam nadaljevati študij najkasneje v roku 2 let -redno, katera zaposlitev je trenutno zame bolj ugodna?in zakaj?

4.Koliko delovnih dni je zakonsko določenih za minimalen dopust za delavca -tujca s pogodbo za določen čas?

upam, da moja vprašanja ne presegajo okvirjev teme tega foruma.

Hvala za odgovore.
#7510
copatar
Dve pomembni delavski orožji, za kateri morda niste vedeli
21.3.2010 20:44:03
Zakoni so za vse delavce popolnoma enaki tudi tisti ki imajo stalno delovno dovolenje,kar se pa podaljševanja pogodb tiče si pa tudi popolnoma enakopraven kot. ostali
#7513
Rocco
Dve pomembni delavski orožji, za kateri morda niste vedeli
21.3.2010 21:28:25
To je bolj na kratko odgovor, ampak vseeno hvala.
Če mogoče kdo odgovori bolj konkretno na postavljena vprašanja bi bil hvaležen.
#7514
mili25
Odgovor: Dve pomembni delavski orožji, za kateri m
10.6.2010 13:15:27
Nujno rabim vašo pomoč, imam sklenjeno pogodbo o zaposlitvi do konca junija vendar v njej ni navedenega razloga zakaj se sklepa za določen čas. Podjetje sem obvestila o napaki in mi sedaj grozijo s tožbo, da sem jih prijavila na inšpektorat in da so se posvetovali z odvetnikom in da oni lahko sklenejo kot manjše podjetje pogodbe za dol.čas brez navedbe razloga. Sem noseča in me je strah ker je to kar finančni zalogaj ta tožba, kar si pa zdaj ne morem privoščiti. Ponujajo mi pogodbo za dol.čas do nastopa porodniške vendar pa jih ne smem prijaviti s to pogodbo na inšpektoratu. Zakaj to?? Se bojijo imam jaz mogoče prav?? Hvala hvala za pomoč
#8302
Ta tema ima preveč komentarjev, da bi jih bilo mogoče vse prikazati. Vse komentarje si lahko ogledate na forumu.

Pravni nasvet   Komentirajte to novico...

Iskanje po spletni strani

Prijava


Pozabljeno geslo?
Registrirajte se