Skip to content

Pravo za telebane - največji slovenski pravni portal

hitri pravni nasvetDolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke E-pošta
(65 glasov)
Avtor: Pravozatelebane.com   
15.08.2007

Starši so dolžni svoje otroke preživljati do polnoletnosti, če pa se otrok redno šola, traja dolžnost preživljanja najdlje do otrokovega dopolnjenega 26. leta starosti.Kaj obsega dolžnost preživljanja?

Po zakonu mora biti preživljanje takšno, da otroku zagotavlja življenjske razmere, potrebne za njegov razvoj. Preživljanje torej nikakor ne pomeni zagotavljanja zgolj življenjskega minimuma (na meji lakote ali revščine), pač pa vključuje tudi izobraževanje, obleko, počitnice, razvedrilo in še kaj - vse tisto, česar so otroci v "normalnih" družinah navadno tako ali tako deležni. 

 

Koliko časa traja dolžnost preživljanja?

Do otrokove polnoletnosti, to je do dopolnjenega 18. leta starosti. Če se otrok redno šola (tudi če gre za izredni študij!), pa do zaključka rednega šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.

POZOR: glede na stališče sodne prakse pojma redno šolanje ni mogoče popolnoma enačiti s formalnim statusom dijaka ali študenta. Krajše prekinitve študija (npr. zaradi bolezni, zaradi ugotovitve otroka, da mu določen študij ne ustreza, ipd.) ni mogoče avtomatsko šteti za prenehanje rednega šolanja.
 
 

Kaj je treba pri preživljanju upoštevati?

Preživljanje mora ustrezati zmožnostim in sposobnostim staršev ter potrebam otroka.

POZOR: pri presoji zmožnosti staršev se ne upošteva zgolj njihovo dejansko materialno stanje, pač pa tudi njihova sposobnost, da si najdejo dodatne vire zaslužka. Tako lahko sodišče otroku dosodi relativno visoko preživnino (preživnina), tudi če je gmotni položaj starša, ki jo je zavezan plačevati, slab, če sodišče oceni, da bi si lahko poiskal dodatne vire za izboljšanje gmotnega položaja.
 
 

Kdo je dolžan zagotoviti preživljanje?

Za starše velja dolžnost preživljanja otrok, tudi če ne živijo skupaj z otrokom, tudi če nimajo stikov z otrokom in celo, če jim je bila roditeljska pravica odvzeta.
 
Zakonec ali zunajzakonski partner je dolžan preživljati mladoletnega otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja [ki ni hkrati njegov otrok], ki živi z njima, razen če je otroka sposoben preživljati ta ali drugi od staršev.
 
 

Če se otrok odseli od staršev, ali lahko zahteva preživnino v denarju?

Ne, razen če je življenje v skupnem gospodinjstvu s starši v nasprotju s koristjo otroka (npr. nevzdržni medsebojni odnosi, alkoholizem, nasilje ipd.). Če so razmere v skupnem gospodinjstvu normalne, otrok ne more izbirati, ali bi preživljanje raje prejemal "v naturalijah" ali v denarju.
 


 
Komentirajte (32 komentarjev)
oktober
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje ot
31.10.2008 15:25:46
POZDRAVLJENI!
Sem ločena 1 leto. Mož(bil je čudovit mož in oče) me je zapustil, zaradi družinske prijateljice(vdova,2 hčeri 15,12) in s tem tudi dva sinova(13,8) z besedami, da ju ne bo nikoli pozabil!Težave so pidbone vašin in se tudi strinjam, Preživnina-še zdaleč ne tisto, kar otrok dejansko potrebuje!še tisto malo kar mora dati mu je veliko odveč.Stike-izgovori,laži,...potem pa mene preko sodišča, da ju ne dam, da vcepljam sovraštvo otrokoma.Starejši sin je star 13 let in zelo dobro razume kaj se je zgodilo. Torej????
Nepremičnine-ostala sem v najini skupni hiši, ki je zelo velika in meni samo v strošek,želim, da bi jo prodali. Ker pa ve, da kaj pomeni to vzdrževanje, zahteva nemogočo vsoto in delež, čeprav so nama pomagali jo zgraditi najini starši.In spet vse stoji.
V ko mi ne očita stikov, mi očita, da sem mu vzela premoženje.Čeprav je on pobral najine prihranke in nov avto. Premoženje je še vso na mestu kot je bilo, vendar samo išče, da me jezi.
Dodaten zaslužek- oja, pa še kakašen, uradno pa prikazuje cca.600 eur osebnega dohodka. Dejansko pa se vidi koliko je denarja pri njem.
Mimogrede živi z novo partnerico nedaleč stran, vidno na drugem hribu, ona celo v sosednem vrtcu v službi, kjer jo gledam iz kuhinje, svoja dejanja(predvsem on glede lastnih sinov) opravičujeta z lažmi pri sorodnikih, znancih,...
Ko ga prosim za kakršno pomoč glede otrok, dobim odg., da sem nesposobna mati, naj mu jih dam, čeprav dobro ve da sm zelo vestna mati, še zdaleč boljša kot je ona bila kdaj do svojih-še sam jo je obsojal glede tega!
Komaj sem začela malo spet žveti, dobivam počasi polena pod noge od mojega bivšega, kot da bi bil jezen, da ne jokam in prosim zanj.
Skratka-izgubila sem vse , zaradi laži, predvsem otroka in v prenesenem pomenu povem:"DRAGI OČETJE, KI STE STORILI TO KAR MOJ MOŽ-NITI SE VAM NE SANJA, KOLIKOKRAT SE MORAM SKLONITI, DA ZAVEŽEM VEZALKE!NE UNIČUJTE PSIHIČNO SVOJIH ŽENA IN MATER VAŠIH OTROK, OTROCI JO RABIJO. vI STE SE ODLOČILI ZA KORAK ODDITI, TER GA TUDI MORATE SPREJETI, KOT GA MORAMO ME, DA STE UBRALI RAJE DRUGO POT! [img] " [img]
#2700

engelbert
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
31.10.2008 20:10:02
V NITI ENEM PRIMERU DEJSTVA NISO ENAKA!
ZMERAJ POVEZUJEMO NEKE PODOBNOSTI.DEJSTO PA JE DA STA KRIVCA VERJETNO ZMERAJ DVA.DA BI V VSAKEM NAŠLI KRIVDO BI SE MORALI POGLABLJATI KAR MOČNO V ZGODOVINO OBEH STARŠEV.NAJBOLJE PO MOJE PA JE ,DA VSAK SAM RAZMISLI O SEBI,KAJTI DRUGAČE BO TUDI V NOVI ZVEZI DELOVAL NEGATIVNO IN PROBLEMATIČNO.ČE SI "PIANEC" SE MORAŠ PAČ OZDRAVIT.IN TU JE RAVNO TAKO.PRIZNAJ SI TUDI TVOJO KRIVDO,PA ČEPRAV SI ŽENSKA.MALO PAČ POBRSKAJ NAZAJ.NIMAM NAMENA KOGA KRIVIT,TODA MOŠKI PAČ RABIMO NE SAMO ,DA SMO PRIDNI"HIŠNIKI",MOČNO POTREBUJEMO POTRDITEV,DA SMO LJUBLJENI IN DA VEMO DA SI NAS ŽENA ŽELI! PA LEP POZDRAV
#2703
asatan
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
31.10.2008 21:39:27
Čeprav sem ženska, se z Englbetom zelo strinjam v mislih, ko piše, da mora človek pobrskati nazaj v otroštvo. Drži, zelo drži. Ljudje nosimo v sebi vse pozitivno in negativno iz otroštva in to prenašamo na svojo družino. Otroci pa naprej. In vetige ni nikoli koneca. Ampak, veste Engelbert, da je najtežje, ampak res najtežje, narediti človeku, da si prizna svoje napake, da prizna kaj je bilo v otroštvu narobe. Če si človek prizna svoje napake, se jih zaveda. In ker se jih zaveda jih zna brzdati. VEDENJSKI VZOREC PA JE VZOREC OD DOMA.
To, da imate moški radi pohvalo je res, pa tudi prav je tako, ampak, tudi ženske imamo rade, da nas moški pohvalijo.
Sem bila pred dvemi leti na nekam letališču. Po naključju sem srečala gospo in gospoda. Beseda je dala besedo in kramljanje ob kavici. Povedala sta mi, da gresta, ker sta otroka že odrasla, prvič sama na dopust. Priznala pa sta tudi, da se bojita kako bosta preživela drug drugega. Vam to kaj pove?
Da ne bova preveč pri psihologiji, nekaj pa verjetno je za razmisiti.Kajne?
Jaz se šedno trdim, da starši nimamo pravice dati negativne dote svojim otrokom. To, kar se dogaja med staršema je med staršema. Otroke ne smemo in nimamo pravice vključevati v medstarševski odnos.
#2704
NikoNista
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
1.11.2008 11:24:49
Pozdravljeni,
prosim vas, da se zavdamo, da gledati najzaj ne moremo, saj nimamo časa za preteklost. Strinjam se, da moramo napake, ki smo jih naredili predelati in poskrbeti, da se več ne ponovijo.
Veliko preveč se lovimo kdo je komu kaj naredil in kdo je komu kaj dložen. ZA OTROKE JE TO NEPOMEMBNO. Potrebno je potegniti črto, zaživeti na novo v slogi s bivšim partnerejm, proučiti kje smo, kaj to pomeni za naše otroke in kako spelejti novo živlenje, da otroci ne bodo prikrajšani za otroštvo in kvaliteto živlenja, ki bijo imeli v IDEALNI družini.
#2705
oktober
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje ot
1.11.2008 12:19:41
Spet se oglašm!
Morda res nisem bila dovolj jasna, čeprav sem na dolgo in široko pisala.
Zelo rada bi, da je oče kljub ločitvi vključen v njun razvoj!
Zelo rada bi, da bi oče, imel čas zanju ko obljubi, vendar obljubo prelomi!
Zelo rada, bi da ne bil samo zanju na razpolago, ko ima nova partnerica obveznosti in ko ima on slučajno čas!
mislim, da je dovolj leto dni prilaganja njemu!
Nikoli si ne morem nič načrtovati, ker ne vem če pride ali ne po njidva!
Zakaj mora z lažmi umivati svojo vest, mene pa očrniti?Zakaj vsaj prežinine ne plačuje redno, če pa javnosti govori kaj vse jima da, kako ju ima rad,...
Žal,še njegovo darilo za rojstni dan otroku mi vrže pod nos.
On pa 5x na dopust, fasada na vikendu, keramika, ograja, pri njen adaptacija mansarde, nedeljska kosila v lokalih,....
Pa navsezadnje naj ima saj je prav, vendar naj ne laže, naj se zaveda svojih dolžnosti!
Nikoli nisem rekla, da tudi jaz nisem delala napak!Sem jih, pa jih tudi obžalujem.
Dragi moj Engelbert,moj mož ni bil samo hišnik-bil je tudi zelo ljubljen, kar sva si vedela vedno dokazovati!
Žal, da ni možnosti spoznati to njegovo novo partnerico-verjeli mi bi, da tega kar je ona uspela narediti z mojim bivšim možem, ne more narediti nobena več.
Ne iščem več toliko preteklosti, živim za danes, za jutri!predvsem zase in najina sinova, za katera zelo dobro vem in občutim kako jima je pri srcu. Na vsak način jima poskušam vse čimbolj omiliti, toda ker mi to počasi uspeva, dobivam od mojega moža naznanje, da ga boli!računal je, da ne bom preživela, da ne bom več uspela,.....ampak se ne vdam.Nikakor pa ne bom dovolila, da bosta zanju otroka kot dve knjigi, ki si ju sposodiš v knjižnici in ko ju ne rabiš, pa vrneš!
V tem letu je dal tudi nekaj krat vedeti, da si me še želi,da bi morda se vrnil. Toda kaj, njene besede so veliko bolj močne od moje iskrenosti in poguma za nov začetek. Sedaj ko pa sem se naveličala tega,mu dala jasno vedeti ali si tam ali pa prideš domov-pa spet vsa njegova jeza proti meni.
Še enkrat- popravim lahko samo svoje napake, naredim kar je v moji moči za otroka, samo da ju izključim iz tega, čeprav dobro vem, da sta največ izgubila prav onadva. Njegove laži in obtožbe pa prihajajo vse v zvezi z otrokoma.Mar ni prav, da se branim?
Mimogrede-15 let smo imeli lepega življenja, nekaterim otrokom je veliko lažje, ko se starši ločijo. Najina dva pa sta zaužila veliko lepega ob naju. Skratka bili smo srečni, dokler se ni začela vmešavati ona med naju!Torej,....ne vem kaj naj še rečem!Vsak če bi stopil korak nazaj,pogoltnil svoj ponos, bi lahko uspela kot ločena starša, predvsem otrokoma v korist!
#2706
yorky
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
13.11.2008 13:01:27
Zanima me kako se lahko odpoveš svojemu otroku da nisi več njegov starš in nimaš več obveznosti do njega ??
#2892

manja
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
13.11.2008 23:46:52
Nikakor. Razen s posvojitvijo.
#2905
asatan
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
14.11.2008 08:34:29
Staršev, pa tudi otrok, si ne moremo izbirati.
#2910
yorky
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
14.11.2008 20:17:18
Kako to s posvojitvijo?Ali da jo kdo drug posvoji in kdo jo lahko posvoji??
#2918

manja
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
14.11.2008 22:03:24
Ja, da jo posvoji kdo drug. Posvoji načelno lahko kdorkoli, ki je vsaj 18 let starejši od posvojenca. + poslovno sposoben in še kakšen pogoj se najde.
#2920
yorky
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
15.11.2008 13:08:55
In če jo recimo posvoji kdo drug potem kot starš recimo nisi več odgovoren za ničesar več kar je povezano z njo? Ali je lahko tudi kdo od ožjih družinskih članov?
#2929

notar
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
15.11.2008 23:06:59
Sorodnika v ravni vrsti (sin, hči, vnuki, pravnuki) ni mogoče posvojiti, prav tako ne brata ali sestre. Razen tega pa formalnih omejitev glede sorodstva med posvojencem in posvojiteljem ni.
#2934
ana2
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
7.12.2008 09:32:42
V eni od držav ZDA baje lahko svojega otroka, kateremu ne želite biti več starš, pripeljete v za to ustanovljen zavod in ga brez pojasnjevanj "oddate",otrok pa tako v njemu prijaznem okolju čaka na primernega posvojitelja.
Imam eno vprašanje, ki ni povezano s to temo. Pred 11 leti sem v pravdi za izterjavo preživnine za 4 leta nazaj in za sproti mesečno naprej do hčerinega 18.leta oziroma do konca njenega študija,dobila. Zaradi groženj hčerinega očeta, ker se pač s tem ni strinjal, sem vse skupaj pustila "mirovat",in tako nikoli nič dobila od njega. Hčerka ima zdaj 25 let, nima več statusa študenta. Zanima me, ali ona lahko karkoli terja od svojega očeta? Ali je razsodba iz leta 1997 že zastarala?
Hvala vnaprej za odgovor in lep pozdrav.
#3246

aval
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
8.12.2008 15:30:43
Terjatev, ki je bila priznana s sodbo iz leta 1997, je zastarana (za več o tem klik tukaj!).

Vendar pa pravica do preživljanja ne more zastarati, zato lahko hči ponovno vloži tožbo zoper očeta. Če ne drugače, toži na spremembo prvotno prisojene preživnine zaradi svojih spremenjenih potreb.
#3265
dadazgaga
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
4.3.2009 09:07:21
Pozdravljeni!
Z mamo imava na sodišču postopek neplačevanja preživnine. Vse se je začelo, ko sva novembra 2007 podpisali sporazum pri notarju za obdobje od oktobra 2007 naprej, se pravi vse dokler se šolam. Julija 2008 se je odločila, da ne bo več plačevala preživnine, to je pa že več kot 8 mesecev. Na sodišče sem vložila hitri postopek o preživnini in sedaj sem dobila sklep, da mora plačevati preživnino.
PROBLEM je nastal zdaj, ko je njen partner, ki je tudi njen delodajalec, sodišču sporočil, da ni več njen delodajalec. Imam 15 dni časa, da sodišču sporočim materino novo zaposlitev, to je pa verjetno Zavod za zaposlovanje. Moram omeniti, da je moja mati sposobna preživljanja, čeprav je vse svoje premoženje prepisala na svojega partnerja (10 let že skupaj živita, imata pa 4 hiše, 3 pisarne, 1 stanovanje ter 2 avta - to je vse, kar zaenkrat znam).

Vem, da čeprav ni v temu podjetju več zaposlena, vem da opravlja enako delo kot do sedaj, le na črno. Ali poklicem inšpektorata za delo in to omenim?

Zanima me, kako se lahko obranim. Pa tudi moram omeniti še, da smo s setro ter materjo solastnice vikend hiše, za katero mi je pred 3 meseci ponujala vsaki 15.000€.

Zdaj pa nima 1300€ da mi izplača preživnino za nazaj in potem po 150€ za naprej?

Hvaležna bi bila vsakršnega odgovora, lahko tudi na moj e-mail: nada.dragutinovic@gmail.com.!!!

Hvala in vas vse lepo pozdravljam!!!
#4502

manja
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
6.3.2009 00:02:24
Če je do prepisa premoženja na partnerja prišlo ne dolgo nazaj, lahko tak prenos tudi izpodbijete in mati dobi svoje premoženje nazaj.

Drugače je pa to realnost upnikov v Sloveniji - če dolžnik uradno nima ničesar, mu ni mogoče ničesar pobrati.

Inšpektorat le obvestite, čeprav vam neposredno ne bo pomagalo.

Tale je lovska, ampak mogoče v razmislek: najdite najbolj nemogočega človeka, ki bi dejansko ali navidezno kupil vašo tretjino vikenda za dobro ceno (imeti za solastnico tako mater, verjetno za vas ni perspektiva). Mati ima kot solastnica predkupno pravico. Naj torej plača enako (visoko) ceno ali pa se sprijazni, da bo odbila nemogočega solastnika.
#4544
dadazgaga
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
9.3.2009 13:12:53
Glede na to, da nama s sestro mati dolguje skoraj toliko kolikor je vreden njen del hiše, da se nama prepiše njena tretjino in razliko doplačava?
#4585

manja
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
9.3.2009 15:15:05
Tudi varianta, seveda pa se mora mati s tem strinjati.

Pa obvezno sporazum, kjer se napiše, da ne gre za darilo (ki ga je možno preklicati, se všteva v dedni delež), pač pa za način poplačila mamine obveznosti do vaju.
#4588
jessy87
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
9.3.2009 18:05:04
zdravo

veste ni pa vedno vse tako kot govorijo nekatere ženske.niso vse iste ampak so pa izjeme ki jim gre samo za denar.
zdaj imam sama en primer v katerem so samo laži in nič druga da bi nekdo živel še vedno na račun drugega ampak žal prek otrok. fant je namreč dobil brez predhodnega obvestila za kakršno koli preživnino tožbo da mora plačati 240 eur preživnine. seveda je brezposeln svojim otrokom je vedno dal kaj jim je lahko vse kaj so imeli za plačat jim je dal polovico.sedaj pa ga bivša toži za preživnino češ da za otroke nikoli nič ni dal. za mene je to podlo.
#4591
ninamatjaz
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
20.4.2009 22:47:28
ja vse lepo in prav,normalno da moraš plačevat otroka ampak če v drugem zakonu dobiš še enega otroka in imaš še kup drugih stroškov pa se mi ne zdi pravično da si ne moraš znižat preživnine,kaj na to koliko zasluži bivši partner pa sploh ne gledajo pa čeprav zasluži več kot jaz in moja žena skupaj.Naša sodišča-totalna polomija!
#5229
amr
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje ot
6.5.2009 11:29:38
Težko je najti na sodišču in v zakonodaji ravnovesje, vedno se po objavi zakona na vseh področjih najdejo takšna in drugačna izkoriščanja, napisat zakon brez lukenj je nemogoče. Ker se mora vse podrejati ustavnim pravicam ljudi. Po drugi strani je pa tako z vsako prepovedjo nekoga oškodujemo, lahko da bi v tekem primeru obsodili še več nedolžnih. Je pač potegnjena neka mejna ločnica. Je pa dejstvo da se zakonodaja trudi.

Js bi prej začela delat pri policiji in njihovem varovanju ljudi, tam je šele lukenj in neurejenosti.
#5319
amr
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje ot
6.5.2009 11:31:20
NikoNista napisal:
Pozdravljeni,

sem oče, ki se bori za svoja dva otroka. Trenutno to delam na 'lep' način, da se uklanjam vsem željam in določitvam svoje bivše punce. Prvo rojeno punčko mi pusti, da jo vidim dvakrat med tednom in vsako drugo soboto. Drugorojenega pa izmika tako, da tudi, ko vračam punčko domov pride pred blok, da nebi videl otroka.

Vse kaj je bilo skupnega sem pustil njej in otrokom. Pripravljen sem plačati vse kaj mi pripiše sodišče in še več. Amapak zato zahtevam pravico, da večkrat vidim otroke, in to oba.

Želim sporočiti, da je v tej zame grozni zgodbi vedno več plati. Zakoni pa so napisani povprečno in bi jih bilo potrebno ponovno malo pregledati in dopolniti. Saj so časi drugačni kot pred 20 leti.

To, da sodišče pripiše večjo preživnino kot pa jo lahko dolžnik plačuje, je mogoče dobro mišljeno, vendar svojega učinka itak nima. (Tisti, ki ne misli plačevati itak ne palčuje. Tistemu, ki pa jim otroci kaj pomenijo, bi za njih dali še zadnji euro.)

Jaz sem predlagal, da mi bivša pripravi spisek potrebščin tudi gospodinjski. Jaz in otroci pa bi šli v trgovio in to vse kupili, tako, da bi tudi ta čas preživlajali skupaj. Odgovor je bil: 'Ne, daj mi denar, da te ne bom za vsako stvar prosila!'

Zakaj dati denar? Zakaj dovoliti, da drugi kupijo, za tvoj denar, za tvoje otroke stvari, ki so v nasprotju s tvojim načeli?
Nimam odgovora. (govorim o moji izkušnji)

Se pa popolnoma strinajm s dejstvom, da njavečjo škodo utrpijo otroci, kar pa je zelo nepravično od nas staršev in to nam je velik minus, ki ga nikoli ne bomo mogli popraviti.

LP


V bistvu takšne ženske zelo nezrelo in gnilo, neodgovorno ravnajo. V maščevanje zakoncu vpletajo svoje otroke, ki niso ničesar krivi. Če je prišlo do ločitve to še nikakor ne pomeni, da zdaj ne moreš normalno funkcionirat s svojim bivšim možem, če imata oba pošlihtano v glavi. Vidim po tem postu, da očitno vi imate, baba pa ne!
Sem prepričana, da vas ima še vedno rada pa si tega noče priznat, ker sta se ločla in se na ta način maščuje za svoja čustva.
#5320
amr
Odgovor: Dolžnost staršev, da preživljajo svoje ot
6.5.2009 11:48:02
engelbert napisal:
V NITI ENEM PRIMERU DEJSTVA NISO ENAKA!
ZMERAJ POVEZUJEMO NEKE PODOBNOSTI.DEJSTO PA JE DA STA KRIVCA VERJETNO ZMERAJ DVA.DA BI V VSAKEM NAŠLI KRIVDO BI SE MORALI POGLABLJATI KAR MOČNO V ZGODOVINO OBEH STARŠEV.NAJBOLJE PO MOJE PA JE ,DA VSAK SAM RAZMISLI O SEBI,KAJTI DRUGAČE BO TUDI V NOVI ZVEZI DELOVAL NEGATIVNO IN PROBLEMATIČNO.ČE SI "PIANEC" SE MORAŠ PAČ OZDRAVIT.IN TU JE RAVNO TAKO.PRIZNAJ SI TUDI TVOJO KRIVDO,PA ČEPRAV SI ŽENSKA.MALO PAČ POBRSKAJ NAZAJ.NIMAM NAMENA KOGA KRIVIT,TODA MOŠKI PAČ RABIMO NE SAMO ,DA SMO PRIDNI"HIŠNIKI",MOČNO POTREBUJEMO POTRDITEV,DA SMO LJUBLJENI IN DA VEMO DA SI NAS ŽENA ŽELI! PA LEP POZDRAV


To da sta zmeraj kriva 2 absolutno ne drži. Je le neka psihološka razlaga, da se ljudje manj kregajo in se zamislijo nad sabo.

Lahko sta kriva oba, lahko je le eden, lahko pa nihče za razvezo zakona. Odvisno od primera do primera.
Kako bi lahko rekli, da sta pri razvezi zakona, kjer žena cele dneve skrbi za otroke, kuha, pospravlja pa v službo hodi, dec se pa okrog goni kriva oba? Ker mu je premalkrat dala ali kaj? Poznam primere, ko žene niti tečne niso, moži so z njimi zadovoljni, na videz zgledajo kot popolen par pa se dec goni naokrog, ker je to v današnji družbi pač moško. V takem primeru ne mormo rečt, da sta oba kriva. Ampak moški ego in dokazovanje.

To da sta kriva oba drži v teoriji, npr. nista se dovolj trudila ostati skupaj, nista se dovolj pogovarjala, nista sklepala kompromisov, planirala in črtala svoje življenjske poti.
Dejstvo pa je, da niso vsi ljudje sposobni tako razmišljat in vozit svojega zakona. Smo ljudje po naravi pač omejeni pri svojih sposobnostih in to je treba sprejet.

Če bi bili vsi inteligentni ne bi prihajalo do prepirov, vsi prepiri so dokaz zato, da smo omejeni.
#5321
rucman
Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
2.4.2010 11:59:18
Zdj pa ena moja storja...
#7641
radoha62
Dolžnost staršev, da preživljajo svoje otroke
29.11.2014 13:44:35
Najbolje da otroke preživljamo do penzije, da bodo lahko lenarili in žurali. Mi očetje pa naj zaradi izkoriščevalskih biših in lenih otrok crkujemo na obroke. Naša zaplankana država ki naj bi bila pravna ( daleč od tega) pa to podpira.
#15024
Ta tema ima preveč komentarjev, da bi jih bilo mogoče vse prikazati. Vse komentarje si lahko ogledate na forumu.

Pravni nasvet   Komentirajte to novico...

Iskanje po spletni strani

Prijava


Pozabljeno geslo?
Registrirajte se