Skip to content

Pravo za telebane - največji slovenski pravni portal

hitri pravni nasvet

Domov arrow Forum

Forum
Lep pozdrav, Gost
Objavljanje je omogočeno samo registriranim in prijavljenim uporabnikom. Kliknite tukaj za prijavo!
Še niste registrirani? Kliknite tukaj za brezplačno registracijo .    Ste izgubili geslo?
Osebni stečaj - osnovne informacije (0 uporabnikov) 
Na dno Pošlji odgovor Priljubljene teme: 5
Tema: Osebni stečaj - osnovne informacije
Osebni stečaj - osnovne informacije 1 let, 3 mesecev nazaj  
poišči jo v imeniku in jo pokliči.

Sporočite moderatorju   Vpisan Vpisan  
  Objavljanje je omogočeno samo registriranim in prijavljenim uporabnikom.
Lep pozdrav...

Zanima me nekaj zadev okoli osebnega stečaja "potrošnika".

1. Kaj se v promeru OS zgodi z podjetjem (d.n.o.), kjer je poleg "stečajnika" lastnik še nekdo drug.
Ali je lahko ta d.n.o. kakorkoli ogrožen oz. odgovoren za dolgove zaradi osebnega stečaja enega od družbenikov.

2. Ali morda kdo ve oz. pozna kako statistiko glede trajanja "preizkusnega roka". Z drugimi besedami... kakšen preizkusni rok naša sodišča "najraje" predpišejo ?

3. V zvezi z dedovanjem me zanima naslednje : ZFPPIPP določa, da se stečajnik ne sme odpovedati dediščini. Kako pa je v primeru upoštevanja člena zakona o dedovanju (ne vem točno številke člena), ki določa, da lahko zapustnik "razdedini" dediča, če je slednji PREZADOLŽEN. Ker gre za očiten "konflikt zakonov".... kateri je v tem primeru VAŽNEJŠI ?????

4. V zvezi z že prej omenjenim d.n.o. Ali mora d.n.o. (osebna družba stečajnika) razglasiti stečaj v primeru razglasitve OS družbenika ?

5. Pa še nekaj v zvezi z "zastaranjem".... Ker gre v tem primeru za upnika :
- Zavarovalnico (prevzem kredita od banke) in
- Odvetnika - rubežnika (prevzem kredita od banke)...
kakšni so zastaralni roki za take primere. Je morda res, da praktično skoraj ni pogojev za zastaranje, saj zavarovalnica vsake toliko časa vloži "nov izvršilni naslov", pretrga zastaranje in roki tečejo od začetka ????

Sem v postopku OS in sem v podobnem položaju, zato konkretni odgovori, in sicer (citiram):

Aquarius napisal:
Lep pozdrav...

Zanima me nekaj zadev okoli osebnega stečaja "potrošnika".

1. Kaj se v promeru OS zgodi z podjetjem (d.n.o.), kjer je poleg "stečajnika" lastnik še nekdo drug.
Ali je lahko ta d.n.o. kakorkoli ogrožen oz. odgovoren za dolgove zaradi osebnega stečaja enega od družbenikov.
Predvidevam, da se bo morala firma ali zapreti ali pa vaš delež izplačati (predvidevam da vaša polovica oz. lastniški delež) - to gre potem v stečajno maso.

2. Ali morda kdo ve oz. pozna kako statistiko glede trajanja "preizkusnega roka". Z drugimi besedami... kakšen preizkusni rok naša sodišča "najraje" predpišejo ?
Odvisno od zneska (jaz imam znesek cca. 150.000 in bom dobil (nisem še) 4 leta oz. bolje 5 let, drugi v povprečju med 3-4 leti, odvisno od sodnika/ce.....ni klasične prakse.

3. V zvezi z dedovanjem me zanima naslednje : ZFPPIPP določa, da se stečajnik ne sme odpovedati dediščini. Kako pa je v primeru upoštevanja člena zakona o dedovanju (ne vem točno številke člena), ki določa, da lahko zapustnik "razdedini" dediča, če je slednji PREZADOLŽEN. Ker gre za očiten "konflikt zakonov".... kateri je v tem primeru VAŽNEJŠI ?????
Meni je pred dobrim mesecem umrl oče, in ni bilo napisane oporoke. Tako da moj nujni delež gre v stečajno maso, ja in res je ne moremo se odpovedati dediščini. Vendar pa je sedaj še moja živeča mama napisala novo oporoko, kjer me je po 45. b) členu Zakona o Dedovanju (ZD) razdednila, dokler stvar ne bo končana, in sicer
CITIRAM:
b) Odvzem nujnega deleža
v korist potomcev

45. člen

Če je potomec ali posvojenec, ki ima pravico do nujnega deleža, prezadolžen ali zapravljivec, mu lahko oporočitelj v celoti ali deloma vzame njegov nujni delež v korist njegovih potomcev. Tak odvzem ostane veljaven le tedaj, če ima tisti, ki mu je vzet nujni delež, ob uvedbi dedovanja mladoletnega otroka ali mladoletnega vnuka od prej umrlega otroka ali če ima polnoletnega otroka ali polnoletnega vnuka od prej umrlega otroka, ki je pridobitno nesposoben.

4. V zvezi z že prej omenjenim d.n.o. Ali mora d.n.o. (osebna družba stečajnika) razglasiti stečaj v primeru razglasitve OS družbenika ? Sem svoje predvidevanje napisal v 1. točki.

5. Pa še nekaj v zvezi z "zastaranjem".... Ker gre v tem primeru za upnika :
- Zavarovalnico (prevzem kredita od banke) in
- Odvetnika - rubežnika (prevzem kredita od banke)...
kakšni so zastaralni roki za take primere. Je morda res, da praktično skoraj ni pogojev za zastaranje, saj zavarovalnica vsake toliko časa vloži "nov izvršilni naslov", pretrga zastaranje in roki tečejo od začetka ????
Vse izvršbe upravlja potem vaš stečajni upravitelj, podati pa morate predlog za odpis terjatev (zastaranja ni), vendar morate izpolnjevati določene pogoje za odpis terjatev....malo pobrskajte, par strani nazaj po tem forumu....se je veliko pisalo glede odpisa terjatev. Toliko ....

Upam, da sem vam vsaj malo pomagal... =)

Glede rokov končanja OS oz. odpusta obveznosti lahko iz osebne izkušnje povem:
Vlogo za odpust obveznosti sem posredoval sodišču že skupaj z vlogo za začetek postopka OS dne 01.10.2008, prvi mogoči dan in prva stranka sodišča v MB. Sicer kar dosti "kontaktiram" sodišče in stečajnega, tako sem dobil zdaj oklic o začetku postopka odpusta obveznosti z koncem preizkusnega obdobja 01.10.2011, torej 3 leta od vloge. Sicer se lahko vložijo pritožbe, ampak ne pričakujem zapletov, ker zadeve "stojijo".
Sicer ne vem kakšna je praksa sodišča drugje, ker sem do zdaj jaz prvi, ki je od mojih "strank" to dobil.

tllalbeco.. Hvala za odgovore.

Vprašanje pod 3. točko sem izpostavil ravno zaradi "nevarnosti", da se zgodi, kar se je tebi. Sožalje in... ne vem, ali lahko Vaša mama "izpodbija" nujni delež, saj Vas zaradi prezadolženosti lahko razdedini le oporočitelj... v tvojem primernu oče ! In zato me zanima, ali je v primeru OS tak člen v oporoki upoštevan.

Glede točke 5 pa me je zanimal rok zastaranja "v normalnih razmerah", in ne zastaranje v trajanju OS.
Namreč... če obstaja možnost, da terjatve zavarovalnice zastarajo... potem ni potrebe po osebnem stečaju !
Povsem pa razumem, da se z razglasitvijo OS zastaranja ustavijo in so (sta) "upniki" (Zavarovalnica in Rubežnik) poplačani sorazmerno.
zastaralni rok me v tem primeru torej zanima zato, da ocenim, kaj se mi bolj splača... počakati na zastaranje (cca 2 leti, če je to možno) ali razglasiti OS (za cca 3-4 leta, kot pravite).

Aquarius:

Ja problem rata tako kot si napisal...res je mama me ne more izpodbijati in sedaj se bo očetova dediščina delila in vse kar pripada meni gre v st. maso. Žal.

Glede kasnejše zadeve me bo mama razdedinila, ker je še lastnica hiše in ravno zaradi tega, če se njej kaj zgodi, da še to ne izgubim. Zaradi tega se bo in bom zavarovala oba.

Hvala za sožalje.

Glede zastaranja ali odločitve o OS, pa je treba premisliti, ker potem ko človek naredi OS, se ti res izvršbe ustavijo, vendar pa si dejansko odvisen nekaj let od upravitelja in on 70% kroji tvoje prihodke, kar pa ni prijetno, vendar če se to vzame v zakup (kar se mora, razen če je človek do sebe sadomazo), potem ni problema zDRžati tudi 5 let, samo da je potem mir in človek lahko zaživi normalno naprej.

Toliko.....veliko sreče in pametno odločitev ti želim !

Lp.

Na vrh Pošlji odgovor Pravni nasvet

-> V znanju je MOČ <-

Vpišite veljavni email in prejeli boste uporabne pravne nasvete
Email:

Pravni strokovnjaki

Spisek odvetnikov

Iskanje po spletni strani

Prijava

Pozabljeno geslo?
Registrirajte se

Ključne besede