Skip to content

Pravo za telebane - največji slovenski pravni portal

hitri pravni nasvet

Domov arrow Forum

Forum
Lep pozdrav, Gost
Objavljanje je omogočeno samo registriranim in prijavljenim uporabnikom. Kliknite tukaj za prijavo!
Še niste registrirani? Kliknite tukaj za brezplačno registracijo .    Ste izgubili geslo?
Osebni stečaj - osnovne informacije (0 uporabnikov) 
Na dno Pošlji odgovor Priljubljene teme: 5
Tema: Osebni stečaj - osnovne informacije
Osebni stečaj - osnovne informacije 1 let, 3 mesecev nazaj  
moram vas razočarat kar govoriste je popolnoma zgrešeno čeprav bi bilo tako prav in logično
v sklepu ki ga dobiste točno piše koliko vam ostane od dohodka
trenutno ti sedaj ostane več če si sam 572,15 eura
če imaš še brezposelno ženo za vzrževat ti ostane 229,52+160,67 skupaj 390,19
če imaš še otroke ti pripada za vsakega 68,85
na žalost tako je ni prav in logično delam v teji smiri da bi vložil pobudo za spremembo tega člena a ne vem če mi bo uspelo.

24. člen
V 102. členu se v 1. točki prvega odstavka besedilo »če dolžnik preživlja druge osebe, pa najmanj znesek v višini dohodka, določenega za dolžnika in njegove družinske člane oziroma osebe, ki jih je dolžan po zakonu preživljati po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči« nadomesti z besedilom »če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči«. V 2. točki se besedilo »če dolžnik preživlja druge osebe, pa najmanj znesek v višini dohodka, določenega za dolžnika in njegove družinske člane oziroma osebe, ki jih je dolžan po zakonu preživljati po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvo za dodelitev denarne socialne pomoči« nadomesti z besedilom »če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči«.
Za prvim odstavkom se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Če dolžnik, ki je podjetnik ali zasebnik, ne prejema nobenega od prejemkov iz prejšnjega odstavka, mu mora pri izvršbi na denarna sredstva pri organizaciji za plačilni promet od skupne vsote mesečnih prilivov ostati najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči.«.
Dosedanji drugi in tretji odstavek postaneta tretji in četrti odstavek.

Višina minimalnega dohodka za posameznega družinskega člana je v razmerju do osnovnega zneska minimalnega dohodka določena po naslednjih merilih:
• prva odrasla samska oseba v družini: 1
• vsaka naslednja odrasla oseba v družini: 0,7
• otrok do 18 let in polnoletni otrok, ki so ga starši dolžni preživljati zaradi rednega šolanja: 0,3.
Višina minimalnega dohodka za enostarševsko družino se poveča za 30 % osnovnega zneska minimalnega dohodka.

V primeru skupnega varstva in vzgoje otroka se višina minimalnega dohodka za otroka v razmerju do osnovnega zneska minimalnega dohodka in dodatek za enostarševsko družino iz prejšnjega odstavka določita v polovični višini.

Tako minimalni dohodek, do katerega je mogoče pridobiti denarno socialno pomoč, od 1. julija 2010 znaša:
• za samsko osebo in prvo odraslo osebo v družini: 229,52 EUR
• za vsako naslednjo odraslo osebo v družini: 160,67 EUR
• za otroka: 68,85 EUR
• povišanje za enostarševsko družino: 68,85 EUR.

Sporočite moderatorju   Vpisan Vpisan  
  Objavljanje je omogočeno samo registriranim in prijavljenim uporabnikom.
res ne vem kaj vam je. Jaz sedaj ko sem v osebnem stečaju živim veliko bolje kot kadar koli. Tudi denarja mi ne manjka imam pa d.o.o.
Seveda če si zaposlen v podjetju pa točno veš kaj ti ostane

to je tisto polek odpustka obveznosti kar prinese dolžniki MIR nobenega izvršitelja nihče te ne kliče veš z čim razpolagaš in se držiš zakona to je to.
če imaš d.o.o. ti je to odobrilo sodišče da lahko nadaljuješ z dejavnostjo samo pazi če bi posloval z izgubo zna bit zadržek pri odpustku obveznosti.

Mene še nekaj zanima pred odločitvijo za OS:

Nimam redne službe temveč status kulturnika in se preživljam z občasnimi avtorskimi honorarji. Teh je v letnem povprečju zelo malo, manj ali približno kot je zagotovljena minimalna plača na mesec.

Torej, če grem v OS - ali bom lahko še naprej delal tako, ali pa bodo pričakovali od mene, da se prijavim na zavod in sprejmem katero koli zaposlitev (tudi z nižjo kvalifikacijo ipd.) ?

Če bom lahko še naprej delal tako, kako bo z mojimi avtorskimi honorarji - če recimo dva meseca ne dobim nič, nato pa tretji mesec 1200 EUR, kaj se torej zgodi:

a) mi poberejo vseh 1200 EUR (ker ni osebni dohodek temveč avtorski honorar, zatorej ne velja omejitev zagotovljenega min dohodka (~600 EUR))?

b) mi poberejo vse razen min dohodka za en mesec (~600 EUR) ?

c) mi ne poberejo nič, ker prejšnja dva meseca nisem prejel nič in sem upravičeno do dveh mesečnih minimalcev po (~600 EUR) za nazaj ? - tale varianta se mi zdi edina pravična oz. me postavi kot enakovrednega z redno zaposlenim delavcem - sam si prav tako vsak mesec moram plačevat zavarovanja in ostalo (tudi če mi kakšen mesec ni treba nič jest in lahko živim od vode in zraka ter spim pod mostom).

Torej, to me še skrbi - ne bi rad, da mi med OS "vzamejo" sedanje delo in me zaposlijo na kakšnem težaškem fizikalnem delu, nevarnem delu ali delu na višini, mrazu ipd. (oz. da zgubim pravico do odpusta dolgov, če kaj takega zavrnem).

Kako je torej s tem, če veste oz kdo ima podobno situacijo in izkušnje? Hvala v naprej.

muzo pri d.o.o. nisem lastnik ampak le zaposlen kot direktor.
To pomeni, da si plačo ne nakazujem oziroma jo imam minimalca izplačujem si pa v materialnih stroških in podobno.

zakonsko vam pripada minimalna plača
zna bit problem pri stečajnem upravitelju če nima razumevanja.
zato vam svetujem da vam kot kulturniku v kolikor pride do izplačila honorarja to izplačajo v obrokih tako ni nobenega problema. iztavete račun plačilo v toliko in toliko obrokih in stvar je zakonsko rešena.

Na vrh Pošlji odgovor Pravni nasvet

-> V znanju je MOČ <-

Vpišite veljavni email in prejeli boste uporabne pravne nasvete
Email:

Pravni strokovnjaki

Spisek odvetnikov

Iskanje po spletni strani

Prijava

Pozabljeno geslo?
Registrirajte se

Ključne besede