Skip to content

Pravo za telebane - največji slovenski pravni portal

hitri pravni nasvet

Domov arrow Forum

Forum
Lep pozdrav, Gost
Objavljanje je omogočeno samo registriranim in prijavljenim uporabnikom. Kliknite tukaj za prijavo!
Še niste registrirani? Kliknite tukaj za brezplačno registracijo .    Ste izgubili geslo?
Osebni stečaj - osnovne informacije (0 uporabnikov) 
Na dno Pošlji odgovor Priljubljene teme: 5
Tema: Osebni stečaj - osnovne informacije
Osebni stečaj - osnovne informacije 2 let, 2 mesecev nazaj  
mi lahko prosim napišete dodatne pogoje za odpust dolgov ker ne vem zakaj se gre? hvala muzo

Sporočite moderatorju   Vpisan Vpisan  
  Objavljanje je omogočeno samo registriranim in prijavljenim uporabnikom.
401. člen

(dodatne obveznosti stečajnega dolžnika med preizkusnim obdobjem)

Stečajni dolžnik mora med preizkusnim obdobjem poleg obveznosti, določenih v 384. in 386. členu tega zakona, izpolnjevati tudi naslednje obveznosti:

1. če je zaposlen: mora izpolnjevati svoje obveznosti do delodajalca po pogodbi o zaposlitvi in druge obveznosti iz delovnega razmerja,

2. če ni zaposlen in je sposoben za delo:

– si mora prizadevati, da najde zaposlitev,

– ne sme odkloniti nobene ponujene redne ali občasne zaposlitve ali drugega dela, razen če ponujene zaposlitve ali dela ni sposoben opravljati, in

– upravitelju mora mesečno poročati o dejanjih, ki jih je opravil, da bi našel zaposlitev.

Lepo pozdravljeni!

Poglejte,za začetek postopka osebnega stečaja ne potrebujete odvetnika in ga plačujete(BPP vam ga ne plača),ker lahko vse opravite sami,samo če imate voljo in čas.Je kar precej papirne vojne in letanja okrog,malo pa pomaga,da so zdaj institucije kar povezane med seboj računalniško in ti prihranijo marsikatero pot.
Sam sem v OS in mi ja malo znano,kako poteka zadeva.Vendar samo v mojem primeru,ker nimam nobenega premoženja.
Tisti,ki pa ga ima,se bo verjetno težko odločil za to in se bo dejansko moral prej posvetovati z odvetnikom.
Če koga zanima,lahko tu napišem,kako sem začel s postopkom,da malo pomagam,ker imam občutek,da bo stečajev letos kar precej.
Lep dan

G. zani, dobrodošlo bi bilo, če opišete začetek postopka. Premoženja sicer ni, je pa v redni službi, kako se potem vrtijo vsa ta kolesa sistema.

Hvala!

če vas zanima pišite na E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript

Gospa mmarija,naj poudarim,da je to moj primer,za ostale ne vem in tudi ne vem,kako v vašem primeru,ko je mož zaposlen.Verjetno mu bodo pustili na računu le zajamčeni dohodek,to je po novem mislim da 562,ostalo kar bo več zaslužil,mu bodo vzeli.Ne smejo vzeti tudi socialno pomoč in otr.dodatek.Lahko pa policija,če imate kakšno kazen neplačano glede napačnega parkiranja,prekoračitve hitrosti ali podobno,zarubi določen del od ZD ali če ste na zavodu.
Verjemite,ni lahka odločitev iti v OS,za to se odločaš kar nekaj časa,še vedno upaš,da se bo kaj spreobrnilo,ne veš,kako zadeve potekajo,ker je to bolj nova zadeva v Slo.
Imel sem malce sreče,da sem dobil dobronameren namig od odvetnika,kako naj začnem postopek OS,in to zastonj.
Med vrsticami mi je povedal,da lahko za začetek sam veliko postorim:
Torej,zaprl sem firmo in se prijavil na zavod.Ko sem dobil odločbo,sem odšel na BPP,(Miklošičeva 30 v Lj.kjer čakaš in čakaš,ko prideš notri,pa se bodeš s študenti prava,ki si stečaj vsak razlaga po svoje)s par dokumenti,kar bodo še rabili,bodo javili.Pa seveda na ZZZS glede pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja.
To je bil prvi korak,da ne plačam okrog 2000 € za stečajnega upravitelja.
Kot sem že dejal,sem brez vsakršnega premoženja,tudi avta ne in na nikogar nisem nič prepisal,ker nič nimam.Če se ne bi prijavil na zavod,z OS ne bi mogel začeti.
Drugi korak je bil prijava na sodišču na Miklošičevi,nasproti hotela Union,da bi želel iti v OS.Dajo mi datum čez približno teden dni,da pridem in mi bodo strokovnjaki svetovali.
V redu,pridem čez teden dni in šok:vse je že čakalo,sodnica in zapisnikarica,da podam uradno izjavo,da želim v OS.Če me ne bi tako dobesedno postavili pred dejstvo,bi mogoče še danes cagal okrog in spraševal,tako pa je zadeva stekla.
Obenem se je podala prošnja za ODPUST terjatev,kar je zelo pomembno,vendar samo v primeru,če v 8 dneh prinesem potrjeno izjavo od notarja(podpis pride tam nekje 18€)da v zadnjih 10 letih nisem bil pravnomočno kaznovan in da sem dal prošnjo na BPP.
Narejen je bil uradni zapisnik z uradno številko,ki sem ga odnesel na BPP in dejali so,da zdaj noben upnik,ki je že podal izvršbo,bodisi e-izvršbo ali da želijo rubiti,ne sme oz ne more izvršiti, in jaz sem v 8 dneh vse prinesel na to sodišče in postopek se je začel mleti.
Potem čakaš na BPP,da se zganejo,kličeš gor in odgovor je,da še čakajo od bank dopise od TRR in podobno,kar lahko pridobijo po službeni poti.

Pozabil sem povedati,da je zelo priporočeno,da se z upniki(v mojem primeru bankami)že pred razmišljanjem o OS pogovarjate,kako bi lahko odplačevali,ne hinavite,povejte resnico o vašem trenutnem položaju.
Verjemite,s pogovorom se da veliko narediti,čeprav ne rešiti v celoti.

No,in ko sodišče presodi,ali ste zreli ali ne za OS,dobite odločbo(v mojem primeru sem bil zrel)in vam določi stečajnega upravitelja.Sami si ga ne morete.

Upam da sem vsaj malo pomagal in lep pozdrav!

Še nekaj,kar malokdo ve,tudi jaz ne bi vedel,če ne bil na BPP prisoten pri pogovoru druge stranke.
Če se upnik pritoži oz se ne strinja z odpisom terjatev,mora stečajnik vzeti odvetnika,takrat pa lahko ponovno zaprosi za BPP za tega odvetnika.

LP

Na vrh Pošlji odgovor Pravni nasvet

-> V znanju je MOČ <-

Vpišite veljavni email in prejeli boste uporabne pravne nasvete
Email:

Pravni strokovnjaki

Spisek odvetnikov

Iskanje po spletni strani

Prijava

Pozabljeno geslo?
Registrirajte se

Ključne besede