Skip to content

Pravo za telebane - največji slovenski pravni portal

hitri pravni nasvet

Domov arrow Forum

Forum
Lep pozdrav, Gost
Objavljanje je omogočeno samo registriranim in prijavljenim uporabnikom. Kliknite tukaj za prijavo!
Še niste registrirani? Kliknite tukaj za brezplačno registracijo .    Ste izgubili geslo?
Osebni stečaj - osnovne informacije (0 uporabnikov) 
Na dno Pošlji odgovor Priljubljene teme: 5
Tema: Osebni stečaj - osnovne informacije
Osebni stečaj - osnovne informacije 2 let, 1 mesecev nazaj  
kakšne pa so ovire za odpust obveznosti?

Sporočite moderatorju   Vpisan Vpisan  
  Objavljanje je omogočeno samo registriranim in prijavljenim uporabnikom.
399. člen

(ovire za odpust obveznosti)

Odpust obveznosti ni dovoljen:

1. če je bil stečajni dolžnik pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje proti premoženju ali gospodarstvu, ki še ni izbrisano,

2. če je stečajni dolžnik v zadnjih treh letih pred uvedbo postopka osebnega stečaja dal neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke, ki jih davčni organ potrebuje za pobiranje davkov, zaradi česar mu je pristojni davčni organ dodatno ali naknadno odmeril davek v znesku najmanj 4.000 evrov,

3. če so bile stečajnemu dolžniku njegove obveznosti že odpuščene in od pravnomočnosti sklepa o odpustu teh obveznosti še ni preteklo deset let,

4. če je stečajni dolžnik v zadnjih treh letih pred uvedbo postopka osebnega stečaja prevzemal obveznosti, ki so nesorazmerne z njegovim premoženjskim položajem, ali če je razpolagal s svojim premoženjem neodplačno ali za neznatno plačilo.

399. člen

(ovire za odpust obveznosti)

Odpust obveznosti ni dovoljen:

1. če je bil stečajni dolžnik pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje proti premoženju ali gospodarstvu, ki še ni izbrisano,

2. če je stečajni dolžnik v zadnjih treh letih pred uvedbo postopka osebnega stečaja dal neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke, ki jih davčni organ potrebuje za pobiranje davkov, zaradi česar mu je pristojni davčni organ dodatno ali naknadno odmeril davek v znesku najmanj 4.000 evrov,

3. če so bile stečajnemu dolžniku njegove obveznosti že odpuščene in od pravnomočnosti sklepa o odpustu teh obveznosti še ni preteklo deset let,

4. če je stečajni dolžnik v zadnjih treh letih pred uvedbo postopka osebnega stečaja prevzemal obveznosti, ki so nesorazmerne z njegovim premoženjskim položajem, ali če je razpolagal s svojim premoženjem neodplačno ali za neznatno plačilo.

muzo pozdravljen:zanima me če je možno da STEČAJNI UPRAVITELJ DA V STEČAJNO MASO HIŠO MOJE MAME katere je tudi ona lastnik in jo proda za poplačilo upnikov,spet me je nekdo prestrašil.hvala za odgovor

ne nikakor ne

Pozdravljeni vsi skupaj,

Najprej naj pripomnim, da se mi ni sanjalo kako velike težave imajo tudi drugi. Mislil sem, da sem med redkimi "neodgovornimi dolžniki".

Naj na hitro opišem moje težave. Lani, sem kot s.p. ostal brez vseh poslov, ki bi mi zagotavljali kakršenkoli finančni prihodek. V upanju (in ob praznih obljubah) sem seveda grizel naprej in iskal rešitve. Ker le-teh ni bilo, sem vmes (za življenske potrebe) porabil ves denar, ki sem ga kot gotovino, doma, hranil že od poznega otroštva. Seveda v tem letu in pol, nisem mogel plačevati prispevkov in se je dolg do dURS-a povzpel, na zame vrtoglavih, dobrih 5000 evrov. Drugih dolžnikov nimam, razen računovodkinji sem dolžan 38 evrov, ki pa jih uradno ne morem plačati, ker imam blokiran račun na banki. Tudi je ne upam prositi za sestavo letnega poročila. Nimam kreditov in nimam nikakršnega premoženja, živim v stanovanju staršev, ki pa me zaradi "nesposobnosti" mečejo ven iz stanovanja. Sedaj je prišla majčkena lučka svetlobe na koncu predora, v obliki možnosti zaposlitve, vendar ne vem kako naj to izvedem, saj po mojih podatkih, ne morem zapreti s.p., ker sem dolžan državi. Nujno bi potreboval službo, ker imam poleg vsega še resne zdravstvene težave, in bi potreboval zdravstveno zavarovanje, da sploh lahko obiščem zdravnika. Ali se kljub temu, da imam odprt s.p., lahko prijavim na zavod oz na center za socialno delo? Sem totalno obupan, na srečo nimam samomorilskih nagnjenj, sem pa že resno razmišljal o kriminalnih podvigih, samo potem zopet ne bi mogel mirno spati, ker se mi take stvari gabijo, po domače povedano. Prosim svetujte.

Na vrh Pošlji odgovor Pravni nasvet

-> V znanju je MOČ <-

Vpišite veljavni email in prejeli boste uporabne pravne nasvete
Email:

Pravni strokovnjaki

Spisek odvetnikov

Iskanje po spletni strani

Prijava

Pozabljeno geslo?
Registrirajte se

Ključne besede