Skip to content

Pravo za telebane - največji slovenski pravni portal

hitri pravni nasvet


Domov

Osebni stečaj - osnovne informacije E-pošta
(55 glasov)
Avtor: Luka Podjed, odvetnik   
14.10.2008

Morda je za slovensko uho besedna zveza "osebni stečaj" nekoliko nenavadna, morda doslej tudi nesmiselna, a zakonodajalec je poskrbel, da bo v prihodnje tudi v naših ušesih zvenela bistveno bolj domače in običajno.

S 1. oktobrom 2008 so namreč pričele veljati določbe oddelka 5.11. Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP), ki določajo pravila postopka osebnega stečaja.Komu je osebni stečaj namenjen?

Gre za sodni postopek, ki naj bi omogočal prezadolženim fizičnim osebam, da iz svojega premoženja v okvirju svojih možnosti poplačajo vse svoje upnike, s tem da lahko v stečajnem postopku tudi predlagajo sodišču, da jih oprosti obveznosti plačila dolgov, ki niso bili poplačani iz obstoječega premoženja v stečaju.

Osebni stečaj je namenjen predvsem potrošnikom ("navadnim" fizičnim osebam) in podjetnikom posameznikom (s.p.) ter zasebnikom (odvetniki, notarji, izvršitelji ipd.).

 

Kakšni so pogoji za začetek postopka osebnega stečaja?

Predlog za začetek stečajnega postopka lahko vloži sam dolžnik ali upnik, ki verjetno izkaže svojo terjatev do dolžnika in okoliščino, da dolžnik zamuja s plačilom te terjatve več kot dva meseca.

Postopek osebnega stečaja se vodi proti insolventnemu dolžniku. Insolventnost je položaj, ki nastane, če dolžnik v daljšem obdobju ni sposoben poravnati vseh svojih zapadlih obveznosti (trajnejša nelikvidnost) ali če postane dolgoročno plačilno nesposoben.

Dolžnik, ki je potrošnik, je trajneje nelikviden, če za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo ene ali več obveznosti v skupnem znesku, ki presega trikratnik njegove plače, nadomestil ali drugih prejemkov ali če je nezaposlen in ne prejema nobenih drugih rednih prejemkov ter za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo obveznosti, ki presega 1.000 EUR.

Dolgoročno plačilno nesposoben pa je dolžnik, čigar vrednost premoženja je manjša od vsote njegovih obveznosti (prezadolženost).

 

Kako poteka stečajni postopek?

Dolžnik, ki je vložil predlog za začetek postopka osebnega stečaja, ali pa je bil ta proti njemu vložen, mora sodišču podati poročilo o stanju svojega premoženja.

Z začetkom postopka osebnega stečaja se poslovna sposobnost dolžnika omeji tako, da NE more:

  • sklepati pogodb in opravljati drugih poslov ali dejanj, katerih predmet je razpolaganje z njegovim premoženjem, ki spada v stečajno maso, samostojnemu podjetniku ali zasebniku pa preneha takšen status;
  • brez soglasja sodišča najeti posojila ali dati poroštva;
  • odpreti novega transakcijskega ali drugega računa;
  • se odpovedati dediščini ali drugim premoženjskim pravicam.
V postopku osebnega stečaja vodi dolžnikove posle upravitelj in ga tudi zastopa.
 
 

Kaj spada v stečajno maso? 

V stečajno maso spada vse premoženje dolžnika ob začetku postopka in vse premoženje, doseženo z unovčevanjem in upravljanjem stečajne mase ter izpodbijanjem pravnih dejanj dolžnika. Poleg navedenega v stečajno maso spadajo tudi plača in drugi prejemki, ki jih dolžnik pridobi med postopkom, in premoženje, ki ga dolžnik pridobi na podlagi dedovanja ali na drugi podlagi med postopkom, razen zakonsko izvzetih prejemkov.
 
 

Kakšne so posledice po končanem postopku? 

Po končanem postopku dolžnik NI prost obveznosti, ki v postopku niso bile v celoti poplačane! 
 
Lahko pa pred koncem postopka vloži predlog za odpust svojih obveznosti, ki so nastale do začetka postopka, v delu, v katerem v tem postopku ne bodo poplačane.
 
Da bi preprečili, da bi se dolžnik večkrat zaporedoma posluževal te možnosti, zakon določa, da mora od zadnjega pravnomočnega sklepa o odpustu obveznosti preteči najmanj deset let. S sklepom o začetku postopka odpusta obveznosti sodišče določi preizkusno obdobje, ki ne sme biti krajše od dveh let od uvedbe postopka osebnega stečaja in tudi ne od enega leta po vložitvi predloga za odpust obveznosti ter ne daljše od petih let od uvedbe osebnega stečaja. Po poteku preizkusnega obdobja sodišče izda sklep, da se dolžniku odpustijo njegove obveznosti. S pravnomočnostjo sklepa o odpustu obveznosti preneha upnikova pravica sodno uveljavljati plačilo terjatve, na katero učinkuje odpust obveznosti.
 
 

Kakšni so stroški postopka?

Predlagatelj osebnega stečaja bo moral ob vložitvi predloga plačati predujem za kritje začetnih stroškov postopka, pri čemer je višina predujma odvisna od vrednosti premoženja, ki spada v stečajno maso in števila upnikov, in lahko znaša od 1.500 EUR naprej.

 

Pametni e-obrazci:

Predlog za začetek osebnega stečaja

Poročilo o stanju premoženja in izjava o morebitnih ovirah za odpust obveznosti  

 


 
Komentirajte (1939 komentarjev)
šejk
Osebni stečaj - osnovne informacije
9.3.2014 13:09:10
če te prav razumem, ta oseba še ni v stečaju in sprašuješ, če lahko gre, ja lahko gre in tudi če bo pravnomočno, če bo šla v stečaj, bo to, če se prijavi upnik, šlo v stečaj, ker je dolg nastal pred začetkom stečaja in vse kar je nastalo pred začetkom stečajnega postopka gre v odpis, tudi če se upniki ne prijavijo v stečjano maso, seveda, če zaprosi ta oseba za odpis in če po končanju preiskusne dobe sodišče izda sklep o odpustu dolga. Da dobi odpust dolga se pa mora ravnati po določenih pravilih, ki jih zahtevajo, upam, da veš katera. Kar se pa tiče partnerjevega premoženja, vem da so eni imeli probleme, ker je stečajni hotel tudi to v stečajno maso, ne vem kako se je sicer to končalo, samo kolikor jaz vem in tako mora tudi biti, če je nekaj od partnerja in je na njegovo ime (stganovanje, parcela, avto, hiša, vikend...), mu tega sodišče ne more vzeti saj je od njega. Zato pa je ta naša slovenska mafija, tovšak, janša, bavčar in ostali prepisali na partnerje, da jim ne morejo nič.Upam, da sem ti vsaj kolikor toliko odgovorila. Če te pa še kaj zanima pa vprašaj, jaz sem uspešno zaključila stečaj.
#14535
hajduk
Osebni stečaj - osnovne informacije
9.3.2014 13:14:58
hvala! ja ni še v stečaju samo to me zanima če lahko gre glede na to da i ma partner 2 stanovanja ampak je vse na njega pisan?! pa kako je zdej po tanovem z predujmom na začetku stečaja ?ima samo 420€ nadomestila od zavoda čez 3mesece gre pa v penzijo...lp hvala še enkreat
#14536
šejk
Osebni stečaj - osnovne informacije
9.3.2014 14:29:23
tako kot sem rekla, če je od partnerja je od partnerja in ne njeno, ne morejo nekaj prodajati če ni moje, to je tako, če greš prodajat nekaj ali če greš recimo v banko po kredit pa ga jemlješ na hipoteko, če ni na tvoje ime, kredita ne dobiš a je tako, banka zahteva lastnika, tako je tudi pri prodaji, ne moreš prodajat nekaj, če ni na tvoje ime, mora biti lastnik, saj on podpisuje vse papirje. Če bi stečajni začel komplicirat naj kar tako pove. Za predujem pa resnično ne vem kako gre sedaj. Jaz ko sem šla je bilo zelo enostavno in sem ga dobila zelo hitro, ker sem morala v roku enega meseca položiti predujem, tako, da so me še iz pisarne BPP klicali in mi sporočili, da je odobreno, pol so pa oni po faxu poslali na sodišče, da je odobreno, da nisem zamudila roka, vsaj takrat je šlo tako lahko. Zdaj pa baje izredno komplicirajo in baje ne dajo, res ne vem kako to gre sedaj. Najbolje bi bilo, da pokliče v stečajno pisarno na sodišče in se pozanima ali pa kar na BPP, bo točne podatke zvedela, mora pa klicati v času uradnih ur, takrat bo vse zvedela, v LJ. so kar prijazni v stečjani pisarni sodišča. Ne vem iz katerega konca je ona.
#14537
muzo
Osebni stečaj - osnovne informacije
9.3.2014 14:32:32
še stokrat napisano
predujma ni več založi ga direktno sodišče brez vloge.
za stečaj vložiš pisno ali na naroku
če vložiš pisno overiš pri notarju tudi izjavo
če greš na narok te sodnica sprašuje vse mogoče in lahko se zgodi da ugotovi da ni pogojev za odpust... zato priporočam da vlogo daš pisno in zadeva zaključena.
lahko vse pripravim
rajko.muzic@gmail.com
#14538
muzo
Osebni stečaj - osnovne informacije
9.3.2014 14:38:39
premoženje od partnerja dolžnika ni predmet stečajne mase
je pa res da so nekateri upravitelji to poskušali z tožbo izvzeti to skupno premoženje v stečajno maso a kar sem jaz seznanjen ne gre je pa v takem primeru potrebno vzeti odvetnika v kolikor pride do tožbe. upravitelji so namreč plačani tudi od stečajne mase. Če se nič ne ubere dobijo minimalno kar je po zakonu se pravi dobijo tisti predujem ki ga založi država. če se pa oblikuje stečajna masa se tudi njihovo plačilo poveča in dobijo prvo oni poplačano iz stečajne mase.
#14539
Luštrek
Osebni stečaj - osnovne informacije
17.3.2014 15:46:49
Pozdravljeni.

Upnica je vlozila ugovor zoper odpust obveznosti. Na naroku me je zastopal odvetnik. Sodisce je izdalo sklep da je ugovor delno utemeljen. Ni zavrglo odpusta ampak podaljsalo preiskusno obdobje iz 3 let na 5 let. Danes pa vidim v Ajpesu da je ta upnik se pritozil nacra sklep. Kako bo sedaj potekala zadeva. U pritozbi odloca visje sodisce kolko minje znano. Ampak imam jaz tudi moznost se kaj zagovarjat ali kako to sedaj poteka????
#14541
katastrofa
Osebni stečaj - osnovne informacije
27.3.2014 12:20:38
Pozdravljeni,
zanima me kako poteka konec stečaja,
dobila sem od sodišča da imam odobren odpust obveznosti,kaj bo sedaj sledilo?koliko časa to vse traja ,konec stečaja sem imela v februarju, na banki se še vedno vodim pod os.stečaj.kako vem kaj in kolko je bilo plačano z mojim denarjem (v AJPES-u se vidi kdo se je prijavil, ker mislim da sem tud preplačala )
#14549
muzo
Osebni stečaj - osnovne informacije
27.3.2014 17:07:25
vse je objavleno na spletni strani ajpesa.
#14550
šejk
Osebni stečaj - osnovne informacije
27.3.2014 19:36:47
po zaključku traja približno še 2-3 mesece, da je vse skupaj pravnomočno, razen seveda, če se kdo ne pritoži na odpust, pol bo seveda trajalo še malo dlje, pri mojemu se bo zaključilo konec marca z pravnomočnostjo, odpust pa je dobil januarja, moj se je zaključil marca, pa sem mela zaključen in pravnomočen šele novembra, ker so pač bile še ene zadeve nezaključene, pa se je vse skupaj zavleklo, da bi kaj preplačala skoraj dvomim, če pa si pa mislim da boš dobila nazaj, sicer greš na uradne objave, vneseš svojo opravilno številko od stečaja in vse lahko vidiš kaj se dogaja in koliko je dobil kakšen upnik v odstotkih in pol v denarju, piše ti tudi koliko je denarja stečenega na račun, tako, da pojdi gor in boš videla
#14551
KPD
Osebni stečaj - osnovne informacije
27.3.2014 19:55:55
Imam eno vprašanje, a je možno da določene osebe in podjetja Ajpes ne kaže pri iskanjih. Iz zanesljivih virov imam podatek, da je določena oseba v stečaju, pa ga na Ajpesu ne najdem. Govorim o enem večjih barabinov, ki jih Slovenija primore, pa imam občutek, da Ajpes prekriva njega sedaj in tudi njegova podjetja ....Sem bil tudi sam prikrajšan, pa bi rad videl potek.

Jezi me, ker je oseba težka Miljone, sedaj je pa v OS brez premoženja.... To je možno sam v banana državi ....
Mi mali dolžniki smo pa skriminizirani ..


Hvala
#14552
pikica123
Osebni stečaj - osnovne informacije
27.3.2014 20:40:11
Katastrofa,

spet je vse odvisno od sodišča kako hitro melje, lahko pa ti povem kako je bilo z MB sodiščem:
6.5. konec odpusta
12.5 sklep o odpustu
2.6 sklep pravnomočen
9.6 sklep o ustavitvi zasega denarnega dobroimetja
19.7 sklep o končanju OS.

Torej tukaj je vse skupaj trajalo dober mesec, ker najpomembnejši je bil sklep o končanju zasega denarnega dobroimetja, ki ga dobi tudi tvoj izplačevaleč OD-ja.

Kar pa se tiče preplačil, imaš možnost po končanju OS napisati na sodišče vlogo za vrnitev preveč vplačanega denarja. Nikakor se na to, da ti bo stečajni kaj vrnil NE zanašati, vse uredi sam-a

Te odločbe o ustavitvi denarnega dobroimetja ni na Ajpesu, tako da.....

Upam, da se ti kaj pomagala


Poročaj, da bomo seznanjeni, kako je bilo pri tebi.
Veliko uspeha in pametnih odločitev ti želim
#14553
hajduk
Osebni stečaj - osnovne informacije
28.3.2014 07:42:19
oj šejk! na kaj se pa lahko pritožijo po koncu stečaja-odpusta?'
#14554
šejk
Osebni stečaj - osnovne informacije
28.3.2014 07:58:01
hajduk upniki se lahko pritožijo na odpust, če tega ne veš, sej je vedno pravni pouk
#14555
šejk
Osebni stečaj - osnovne informacije
28.3.2014 07:58:28
hajduk upniki se lahko pritožijo na odpust, če tega ne veš, sej je vedno pravni pouk
#14556
šejk
Osebni stečaj - osnovne informacije
28.3.2014 07:58:29
hajduk upniki se lahko pritožijo na odpust, če tega ne veš, sej je vedno pravni pouk
#14557
hajduk
Osebni stečaj - osnovne informacije
28.3.2014 08:09:16
ja ampak kaj lohk na koncu dosežejo??
#14558
šejk
Osebni stečaj - osnovne informacije
28.3.2014 08:35:58
nič, samo da te zajebavajo in ti živce žrejo,pa vse skupi zavlačujejo, razen seveda, če si kaj skrival od premoženja in to zve upnik in pol posledično je seveda ugovod na odpust.Meni je moja stečajnica rekla, da se čudi, da en upnik to je klinični center, da ni ugovarjal na odpust, ker so to pričakovali od njega, sicer ne bi imel nič od tega, ti pa lahko splava po vodi odpust, jaz sem imela srečo in se je vse dobro izteklo
#14559
muzo
Osebni stečaj - osnovne informacije
28.3.2014 08:49:44
kpd takoj ko pošlje sodišče ajpesu to objavijo ni teorije da ne bi objavili pošlji mi številko postopka pa bo objavleno takoj
#14560
katastrofa
Osebni stečaj - osnovne informacije
28.3.2014 10:44:07
zanima me kako pa je sedaj ko čakam še vse skupaj na pravnomočnost,da se vse zaključi, a si lahko "kupim in pišem"avto na svoje ime
#14561
muzo
Osebni stečaj - osnovne informacije
29.3.2014 09:32:03
ko dobiš pravnomočen sklep
#14562
muzo
Osebni stečaj - osnovne informacije
29.3.2014 09:35:05
tri dni po pravnomočnosti sklepa o odpustu dolga mora sodišče ustaviti izterjavo stalnih prejemkov in od blokirati trr račun na banki.
#14563
sedmica
Osebni stečaj - osnovne informacije
17.4.2014 14:34:46
Muzo,lepo prosim za pomoč.Vem da je tebi enostavno, ampak jaz ne vem, kaj mi ostane v postopku osebnega stečaja,če imam dva otroka,ki se šolata. Kako je z otroškim dodatkom, državno štipendijo ,ki jo prejemata?Teorijo sem našla.prosim te za izračun. Zanima me tudi, kako je z prevozom na delo in malico - mi to ostane?

Najlepša hvala za odgovor!!!!
#14576
schoo
Osebni stečaj - osnovne informacije
17.4.2014 14:45:51
Dva otroka, ki se šolata, ti povišata znesek, ki ga lahko prejmeš nad minimalcem. Če sem prav našel podatke, je to:

...
prvega otroka, ki je najstarejši


212,17

vsakega naslednjega otroka

185,65

Štipendijo prejemata onadva, kakor vem, torej to ne vpliva na tvoj stečaj. Otroški dodatki so socialni transfer, ki ti ostane (itak je namenjen tudi otrokoma).

Prevoz na delo in malica sta pa odvisna od dobre volje sodišča (in tega, kako dobro jih prepričaš) in stečajca. Meni, na primer, so odobrili prevoz in potne stroške (ker sem veliko na terenu), ne pa malice, tako da malica mora na fid. račun, ne glede na to, da znesek plače + malica ne presegata dovoljenega zneska (min+vzdrž.člani).
V drugem poznanem primeru pa stečajc pusti vse do odobrenega zneska (min+vzdr.čl.), tudi malico in prevoz, sploh ni bilo treba na sodišče zato težit. Še celo regres je po nekem čudežu spustil skozi. Moj pa meni najeda za vsak k* cent...
#14577
Luštrek
Osebni stečaj - osnovne informacije
17.4.2014 20:44:59
Shoo podatke si našel prave. Vendar imata otroka z štipendijo lasten dohodek in za ta znesek se zmanjša ta cifra. Otroški dodatek ostaja. Tako je meni izračunal moj stečajni. In se lahko na glavo postaviš.
#14578
info4444
Osebni stečaj - osnovne informacije
18.4.2014 06:21:24
malica prevoz na delo dnevnice brez omejitve ne spadajo v stečajno maso in tu nima stećajni nič ampak samo sodišče sodišče se pa mora držat zakona recimo če imaš naravo dela tako da ti pripadajo dnevnice pa čeprav so 1500 evrov plus plača 600 ti morajo pustit vse
#14579
Ta tema ima preveč komentarjev, da bi jih bilo mogoče vse prikazati. Vse komentarje si lahko ogledate na forumu.

Pravni nasvet   Komentirajte to novico...

Iskanje po spletni strani

Prijava


Pozabljeno geslo?
Registrirajte se