Skip to content

Pravo za telebane - največji slovenski pravni portal

hitri pravni nasvet


Domov

Osebni stečaj - osnovne informacije E-pošta
(57 glasov)
Avtor: Luka Podjed, odvetnik   
14.10.2008

Morda je za slovensko uho besedna zveza "osebni stečaj" nekoliko nenavadna, morda doslej tudi nesmiselna, a zakonodajalec je poskrbel, da bo v prihodnje tudi v naših ušesih zvenela bistveno bolj domače in običajno.

S 1. oktobrom 2008 so namreč pričele veljati določbe oddelka 5.11. Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP), ki določajo pravila postopka osebnega stečaja.Komu je osebni stečaj namenjen?

Gre za sodni postopek, ki naj bi omogočal prezadolženim fizičnim osebam, da iz svojega premoženja v okvirju svojih možnosti poplačajo vse svoje upnike, s tem da lahko v stečajnem postopku tudi predlagajo sodišču, da jih oprosti obveznosti plačila dolgov, ki niso bili poplačani iz obstoječega premoženja v stečaju.

Osebni stečaj je namenjen predvsem potrošnikom ("navadnim" fizičnim osebam) in podjetnikom posameznikom (s.p.) ter zasebnikom (odvetniki, notarji, izvršitelji ipd.).

 

Kakšni so pogoji za začetek postopka osebnega stečaja?

Predlog za začetek stečajnega postopka lahko vloži sam dolžnik ali upnik, ki verjetno izkaže svojo terjatev do dolžnika in okoliščino, da dolžnik zamuja s plačilom te terjatve več kot dva meseca.

Postopek osebnega stečaja se vodi proti insolventnemu dolžniku. Insolventnost je položaj, ki nastane, če dolžnik v daljšem obdobju ni sposoben poravnati vseh svojih zapadlih obveznosti (trajnejša nelikvidnost) ali če postane dolgoročno plačilno nesposoben.

Dolžnik, ki je potrošnik, je trajneje nelikviden, če za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo ene ali več obveznosti v skupnem znesku, ki presega trikratnik njegove plače, nadomestil ali drugih prejemkov ali če je nezaposlen in ne prejema nobenih drugih rednih prejemkov ter za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo obveznosti, ki presega 1.000 EUR.

Dolgoročno plačilno nesposoben pa je dolžnik, čigar vrednost premoženja je manjša od vsote njegovih obveznosti (prezadolženost).

 

Kako poteka stečajni postopek?

Dolžnik, ki je vložil predlog za začetek postopka osebnega stečaja, ali pa je bil ta proti njemu vložen, mora sodišču podati poročilo o stanju svojega premoženja.

Z začetkom postopka osebnega stečaja se poslovna sposobnost dolžnika omeji tako, da NE more:

  • sklepati pogodb in opravljati drugih poslov ali dejanj, katerih predmet je razpolaganje z njegovim premoženjem, ki spada v stečajno maso, samostojnemu podjetniku ali zasebniku pa preneha takšen status;
  • brez soglasja sodišča najeti posojila ali dati poroštva;
  • odpreti novega transakcijskega ali drugega računa;
  • se odpovedati dediščini ali drugim premoženjskim pravicam.
V postopku osebnega stečaja vodi dolžnikove posle upravitelj in ga tudi zastopa.
 
 

Kaj spada v stečajno maso? 

V stečajno maso spada vse premoženje dolžnika ob začetku postopka in vse premoženje, doseženo z unovčevanjem in upravljanjem stečajne mase ter izpodbijanjem pravnih dejanj dolžnika. Poleg navedenega v stečajno maso spadajo tudi plača in drugi prejemki, ki jih dolžnik pridobi med postopkom, in premoženje, ki ga dolžnik pridobi na podlagi dedovanja ali na drugi podlagi med postopkom, razen zakonsko izvzetih prejemkov.
 
 

Kakšne so posledice po končanem postopku? 

Po končanem postopku dolžnik NI prost obveznosti, ki v postopku niso bile v celoti poplačane! 
 
Lahko pa pred koncem postopka vloži predlog za odpust svojih obveznosti, ki so nastale do začetka postopka, v delu, v katerem v tem postopku ne bodo poplačane.
 
Da bi preprečili, da bi se dolžnik večkrat zaporedoma posluževal te možnosti, zakon določa, da mora od zadnjega pravnomočnega sklepa o odpustu obveznosti preteči najmanj deset let. S sklepom o začetku postopka odpusta obveznosti sodišče določi preizkusno obdobje, ki ne sme biti krajše od dveh let od uvedbe postopka osebnega stečaja in tudi ne od enega leta po vložitvi predloga za odpust obveznosti ter ne daljše od petih let od uvedbe osebnega stečaja. Po poteku preizkusnega obdobja sodišče izda sklep, da se dolžniku odpustijo njegove obveznosti. S pravnomočnostjo sklepa o odpustu obveznosti preneha upnikova pravica sodno uveljavljati plačilo terjatve, na katero učinkuje odpust obveznosti.
 
 

Kakšni so stroški postopka?

Predlagatelj osebnega stečaja bo moral ob vložitvi predloga plačati predujem za kritje začetnih stroškov postopka, pri čemer je višina predujma odvisna od vrednosti premoženja, ki spada v stečajno maso in števila upnikov, in lahko znaša od 1.500 EUR naprej.

 

Pametni e-obrazci:

Predlog za začetek osebnega stečaja

Poročilo o stanju premoženja in izjava o morebitnih ovirah za odpust obveznosti  

 


 
Komentirajte (2362 komentarjev)
MarijaH
Osebni stečaj - osnovne informacije
9.2.2015 09:20:18
Najlepsa hvala za pomoc!
#15137
demo
Osebni stečaj - osnovne informacije
9.2.2015 17:04:16
Živjo.
Imam tudi jaz eno vprašanje.: Ko sem začela z osebnim stečajem sem imela avto na leasing, za katerega sem imela tudi poroka. Avto sem morala, kljub temu, da ga stečajni ni želel voditi kot mojo lastnino, vrniti leasing hiši, ki je svojo terjatev uveljavljala v mojem stečaju. Dali so izjavo, da bodo avto prodali in če bo denarja več, bodo višek dali v stečajno maso. Dali niso nič, terjali pa tudi ne. Moj stečaj je postal pravnomočen decembra2014, danes pa mi je gospod, ki je bil moj garant prinese, da ga terjajo za plačilo 118,35 eur. (v stečajni masi je bilo 4.700 eur).
Ali lahko zdaj, ko je stečaj pravnomočen terjajo njega, čeprav smo pogodbo prekinili, ko sem vrnila avto*?
#15138
Palinka
Osebni stečaj - osnovne informacije
9.2.2015 17:40:33
Hajduk, pravzaprav sem...mi daš kakšen mail morda?

lp
#15139
hajduk
Osebni stečaj - osnovne informacije
9.2.2015 19:10:22
oj-mail=hajdukstar@gmail.com...lp m
#15140
lini85
Osebni stečaj - osnovne informacije
10.2.2015 18:27:54
Pozdravljeni,

Mene pa zanima sledeče. Imam se namen zaposliti v tujini (natančneje v Avstriji). Zanima me kako je v tem primeru s stečajem in rubežem sredstev, ki presegajo minimalno plačo. Plačo bom namreč prejemal v Avstriji na avstrijski TRR. Tudi prebivališče si imam namen prenesti tja in se odjaviti kot davčni rezident v SLO.

Hvala za odgovore in lep pozdrav.
#15141
anreanre
Osebni stečaj - osnovne informacije
18.2.2015 14:12:59
zivjo,
razmisljam o osebnem stecaju. Imam dolg star vec let, ki mi ga ne uspe odplacati.
Stalno bivalisce imam po novem pri partnerju. Skupnega premozenja nimava. Zanima me ce grem v OS ali bodo terjali tudi partnerja, kljub temu, da je dolg nastal preden sva zazivela skupaj in ni njegov.
hvala za odgovore.
#15143
Yacka
Osebni stečaj - osnovne informacije
18.2.2015 17:12:59
Ne. Upošteva se tvoje premoženje in tvoji dolgovi.

Razen je partner porok za tvoje dolgove.
#15144
šejk
Osebni stečaj - osnovne informacije
18.2.2015 17:34:28
mene pa nekaj zanima, stečaj je mož uspešno zaključil lansko leto, odpis dolga, takrat, ko je šel v stečaj je skb banka zaprla račun, s tem pa tudi limit, ki ga je takrat imel pri njih. Jaz sem odprla račun pri skb, mož dobiva plačo na moj račun. Zdaj sem zaprosila skb za hitri kredit, dobila odobrenega vendar pod pogojem, da mož odpre račun,sem rekla, če je to pogoj, bo pač odprl svoj račun. Tu pa je nastal problem, ker so možu pred stečajem odpisali 200 evrov, sedaj so postavili pogoj, če hoče odpreti račun mora teh 200 evrov poravnati, ne glede na to, da je dobil odpis dolga in skb se ni prijavila v stečajno maso. Ne vem kaj narediti, ker kredit sem dobila odobrem samo zaradi tega, če mož odpre svoj račun, seveda ko je bančica probala odpreti račun, je videla, da je že imel pri njih račun in da je bilo 200 evrov odpisanih. Ne zdi se mi fer do bančnice, da teh 200 evrov ne vrnemo, ker je zame garantirala, kredit mi ne morejo zahtevati, da ga vrnem, ne morem pa sedaj reči, da pa mož ne bo odprl račun, ker je to izsiljevanje, kar tudi je. je pa rekla, da če ne bomo poravnali se ne bo zgodilo nič, bo pa v prihodnje bolj zategnjeno, če bom hotela kar koli še od banke, recimo po 2 letih kredit ali pa kaj podobnega. Kaj narediti, svetujte
#15145
lini85
Osebni stečaj - osnovne informacije
18.2.2015 18:02:07
Pozdravljeni,Mene pa zanima sledeče. Imam se namen zaposliti v tujini (natančneje v Avstriji). Zanima me kako je v tem primeru s stečajem in rubežem sredstev, ki presegajo minimalno plačo. Plačo bom namreč prejemal v Avstriji na avstrijski TRR. Tudi prebivališče si imam namen prenesti tja in se odjaviti kot davčni rezident v SLO. Hvala za odgovore in lep pozdrav.
#15146
lini85
Osebni stečaj - osnovne informacije
18.2.2015 18:10:05
Pa še to, vidim da nekateri ki so v stečaju, prejemajo plačo na drug TRR, ne na svojega. Kako je to izvedljivo? Kaj pa plačilne liste itd? Pa stečajni upravitelj? Bi jaz lahko tudi dobival plačo v avstriji na avstrijski trr od moje punce recimo? Kaj pa naj naredim z plačilno listo 2000€? Pa davčna napoved itd? Durs je namreč tudi upnik. Prosim za cimprejšnje odgovore in nasvete. Hvala.
#15147
lini85
Osebni stečaj - osnovne informacije
19.2.2015 09:55:13
Bilokdo bilokaj ve glede tega???
#15148
Palinka
Osebni stečaj - osnovne informacije
19.2.2015 10:06:40
Jaz se ne bi igrala s tem, lahko ti gre ves stečaj, če upravljaš s svojim premoženejem brez vednosti sodišča ter upravitelja.

Kako pa so eni to rešili pa ne vem. Slišala sem za to, da se v avstriji odpre račun samo z osebno in se zmeniš, da se tja nakazuje ter da ne preverjajo. Ampak to je tako, rekla kazala in ne preverjajo sedaj, morda pa ravno pričnejo, ko boš sredi tega....razmisli....


Za plačilno od 2000 ti bo po odtegnitvi ostala zajamčena plača
#15149
lini85
Osebni stečaj - osnovne informacije
19.2.2015 10:18:09
Sigurno obstaja opcija, da se ogneš temu. Ima kdo podobne izkušnje?
#15150
Janhar
Osebni stečaj - osnovne informacije
19.2.2015 11:53:58
Ni se za igrat, se strinjam.
Drugače pa je vse odvisno od delodajalca-sporočiš mu številko TRR, ki ni tvoja. Delodajalec ni z ničemer obvezan, da bi preverjal, ali je to tvoj račun ali ne.
Račun odpreš kjerkoli-tudi po spletu se ga da.
Tisti trenutek, ko ga odpreš, pa kršiš zakon in ti stečaj pade. Če upravitelj za to izve... Pa po zakonu moraš vsak odprt račun prijaviti FURS-u. Sicer ni kazni, če ga ne, ampak kršiš pa zakon.
#15151
lini85
Osebni stečaj - osnovne informacije
19.2.2015 14:01:56
S TRRjem bi se že dalo rešit. Kaj pa plačilne liste? Je tukaj kdo ki se je zaposlil v avstriji (ali kje drugje v tujini) med postopkom stečaja??? V prejšnjih objavah je nekdo zapisal da so mu na zavodu za zaposlovanje celo sami predlagali zaposlitev v avstriji in je lahko ostala celotna plača
#15152
hajduk
Osebni stečaj - osnovne informacije
19.2.2015 14:17:25
pa_link_a napisal sem ti mail če kaj veš glede odpisa davkov...lp m
#15153
Janhar
Osebni stečaj - osnovne informacije
19.2.2015 14:23:18
Bil sem zaposlen pri tujem delodajalcu. Stečajnemu sem poslal plačilne liste in pogodbo o zaposlitvi. Ni bilo problema. Minimalno plačo sem dobival na račun pri Slo banki.
#15154
lini85
Osebni stečaj - osnovne informacije
19.2.2015 14:58:19
Kaj pa razlika plače?
#15155
lini85
Osebni stečaj - osnovne informacije
19.2.2015 15:27:39
Kaj pa razlika plače oz. del, ki je višji od minimalne?
#15156
šejk
Osebni stečaj - osnovne informacije
19.2.2015 20:21:29
ne počnite takih dram, čisto enostavno je. Moj mož je bil v stečaju in prijavljen na Zavodu za zaposlovanje. Službe pri nas ni dobil, ker je za naše delodajalce prestar, za Avstrijce je pa super. Dobil je službo, ko ga je poklical agent, ki ureja službe v tujini. Možu je ponudil službo v Bad kleinkirchheim kot kuhar. V Sloveniji se ni odjavil iz Zavoda, tam pa je bil prijavljen vse uradno, ker avstrijci se ne grejo dela na črno, pri njih je vse pošlihtano kot je treba. Plačo mu je delodajalec v avstriji nakazoval na hčerin račun, nič niso spraševali čigav je račun, samo nakazali so. Noben mu ni delal problemov, prejemal je pa minimalno plačo, ki jo imajo avstrijci in to je 1100 evrov. Ko je bilo potrebno javiti se pri svetovalki na zavodu, ker se moraš javiti takrat ko ti da termi, se je pač javil pri njej, sta se pogovorila in to je to.Delodajalcu je povedal, da mora v Slovenijo javit se na zavodu, imel pa tudi tako službo in delodajalca, da se je lahko vse zmenil in uredil. Nobenih komplikacij nič. Stečajnemu upravitelju sem jaz vsak mesec poslala poročila, mož mi je podpisal papirje, jaz pa sem samo napisala poročilo. Lahko bi tudi odprl račun v Avstriji, pa ga ni hotel in ne bi imel nobenega problema. Naše sodišče, stečajni upravitelji, Zavod za zaposlovanje nimajo vpogleda v Avstriji, na njihov zavod ali banko. Kam pa bi prišli, če bi lahko vsaka država pogledala v bančne račune v tujini ali pa prekontrolirala Zavod za zaposlovanje. Nehite, nič ni razvidno in nič se ne vidi, samo delati moraš po pameti. Nič na veliki zvon obešat, nobenemu povedati kje si, kje delaš, to vejo samo tvoji oz. samo žena, niti otroci ne smejo vedeti če so majhni, ker se hitro lahko zagovorijo. No ko je mož zaključil sezono,se je seveda vrnil domov, ker pa je bil tam uradno prijavljen je dobil še vrnjeno dohodnino in to ne malo kar veliko, pa še 13 in 14 plačo. Vem pa, da ne morejo preverjati, ker mi je to zaupala tudi na zavodu. Tako, da tisti, ki hoče delati v Avstriji in je pri nas prijavljen na Zavodu, naj le gre ampak naj se ne odjavi iz zavoda, ker bo stečajni pol imel pomisleke. Tako, da nehajete z ugibanji, kaj bi, če bi. Ja če se razve, da to počneš, delaš v Avstriji nisi pa to povedal stečajnemu, ja seveda ti gre stečaj logika, samo zakaj bi to povedal, če stečajni nima vpogleda v tujini. Poleg tega ti avstrijci ne bo nič trgali od plače in nakazovali na račun stečajnega, ker naša sodišča ne morejo poslati papirjev o rubežu na plači. To se avstrijcev ne tiče. Ja pa plačilno listo je tudi dobival, vse uradno. Upam, da sem bila dosti razumljiva.
#15157
lini85
Osebni stečaj - osnovne informacije
19.2.2015 20:41:11
Šejk, mi prosim zaupaš email, da te kontaktiram?? Vidim, da mi lahko pomagaš pri tem.
#15158
lini85
Osebni stečaj - osnovne informacije
19.2.2015 23:09:33
Šejk, lahko prosim poveš svoj email da te kontaktiram za pomoč?
#15159
šejk
Osebni stečaj - osnovne informacije
20.2.2015 08:03:04
zagiluna@gmail.com
#15160
šejk
Osebni stečaj - osnovne informacije
20.2.2015 08:05:55
lahko me tudi pokličeš po telefonu bo lažje, 031/375345
#15161
lini85
Osebni stečaj - osnovne informacije
20.2.2015 08:28:50
Super. Hvala 1000000000krat!!!
#15162
Ta tema ima preveč komentarjev, da bi jih bilo mogoče vse prikazati. Vse komentarje si lahko ogledate na forumu.

Pravni nasvet   Komentirajte to novico...

Iskanje po spletni strani

Prijava


Pozabljeno geslo?
Registrirajte se