Skip to content

Pravo za telebane - največji slovenski pravni portal

hitri pravni nasvet


Domov

Osebni stečaj - osnovne informacije E-pošta
(57 glasov)
Avtor: Luka Podjed, odvetnik   
14.10.2008

Morda je za slovensko uho besedna zveza "osebni stečaj" nekoliko nenavadna, morda doslej tudi nesmiselna, a zakonodajalec je poskrbel, da bo v prihodnje tudi v naših ušesih zvenela bistveno bolj domače in običajno.

S 1. oktobrom 2008 so namreč pričele veljati določbe oddelka 5.11. Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP), ki določajo pravila postopka osebnega stečaja.Komu je osebni stečaj namenjen?

Gre za sodni postopek, ki naj bi omogočal prezadolženim fizičnim osebam, da iz svojega premoženja v okvirju svojih možnosti poplačajo vse svoje upnike, s tem da lahko v stečajnem postopku tudi predlagajo sodišču, da jih oprosti obveznosti plačila dolgov, ki niso bili poplačani iz obstoječega premoženja v stečaju.

Osebni stečaj je namenjen predvsem potrošnikom ("navadnim" fizičnim osebam) in podjetnikom posameznikom (s.p.) ter zasebnikom (odvetniki, notarji, izvršitelji ipd.).

 

Kakšni so pogoji za začetek postopka osebnega stečaja?

Predlog za začetek stečajnega postopka lahko vloži sam dolžnik ali upnik, ki verjetno izkaže svojo terjatev do dolžnika in okoliščino, da dolžnik zamuja s plačilom te terjatve več kot dva meseca.

Postopek osebnega stečaja se vodi proti insolventnemu dolžniku. Insolventnost je položaj, ki nastane, če dolžnik v daljšem obdobju ni sposoben poravnati vseh svojih zapadlih obveznosti (trajnejša nelikvidnost) ali če postane dolgoročno plačilno nesposoben.

Dolžnik, ki je potrošnik, je trajneje nelikviden, če za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo ene ali več obveznosti v skupnem znesku, ki presega trikratnik njegove plače, nadomestil ali drugih prejemkov ali če je nezaposlen in ne prejema nobenih drugih rednih prejemkov ter za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo obveznosti, ki presega 1.000 EUR.

Dolgoročno plačilno nesposoben pa je dolžnik, čigar vrednost premoženja je manjša od vsote njegovih obveznosti (prezadolženost).

 

Kako poteka stečajni postopek?

Dolžnik, ki je vložil predlog za začetek postopka osebnega stečaja, ali pa je bil ta proti njemu vložen, mora sodišču podati poročilo o stanju svojega premoženja.

Z začetkom postopka osebnega stečaja se poslovna sposobnost dolžnika omeji tako, da NE more:

  • sklepati pogodb in opravljati drugih poslov ali dejanj, katerih predmet je razpolaganje z njegovim premoženjem, ki spada v stečajno maso, samostojnemu podjetniku ali zasebniku pa preneha takšen status;
  • brez soglasja sodišča najeti posojila ali dati poroštva;
  • odpreti novega transakcijskega ali drugega računa;
  • se odpovedati dediščini ali drugim premoženjskim pravicam.
V postopku osebnega stečaja vodi dolžnikove posle upravitelj in ga tudi zastopa.
 
 

Kaj spada v stečajno maso? 

V stečajno maso spada vse premoženje dolžnika ob začetku postopka in vse premoženje, doseženo z unovčevanjem in upravljanjem stečajne mase ter izpodbijanjem pravnih dejanj dolžnika. Poleg navedenega v stečajno maso spadajo tudi plača in drugi prejemki, ki jih dolžnik pridobi med postopkom, in premoženje, ki ga dolžnik pridobi na podlagi dedovanja ali na drugi podlagi med postopkom, razen zakonsko izvzetih prejemkov.
 
 

Kakšne so posledice po končanem postopku? 

Po končanem postopku dolžnik NI prost obveznosti, ki v postopku niso bile v celoti poplačane! 
 
Lahko pa pred koncem postopka vloži predlog za odpust svojih obveznosti, ki so nastale do začetka postopka, v delu, v katerem v tem postopku ne bodo poplačane.
 
Da bi preprečili, da bi se dolžnik večkrat zaporedoma posluževal te možnosti, zakon določa, da mora od zadnjega pravnomočnega sklepa o odpustu obveznosti preteči najmanj deset let. S sklepom o začetku postopka odpusta obveznosti sodišče določi preizkusno obdobje, ki ne sme biti krajše od dveh let od uvedbe postopka osebnega stečaja in tudi ne od enega leta po vložitvi predloga za odpust obveznosti ter ne daljše od petih let od uvedbe osebnega stečaja. Po poteku preizkusnega obdobja sodišče izda sklep, da se dolžniku odpustijo njegove obveznosti. S pravnomočnostjo sklepa o odpustu obveznosti preneha upnikova pravica sodno uveljavljati plačilo terjatve, na katero učinkuje odpust obveznosti.
 
 

Kakšni so stroški postopka?

Predlagatelj osebnega stečaja bo moral ob vložitvi predloga plačati predujem za kritje začetnih stroškov postopka, pri čemer je višina predujma odvisna od vrednosti premoženja, ki spada v stečajno maso in števila upnikov, in lahko znaša od 1.500 EUR naprej.

 

Pametni e-obrazci:

Predlog za začetek osebnega stečaja

Poročilo o stanju premoženja in izjava o morebitnih ovirah za odpust obveznosti  

 


 
Komentirajte (2185 komentarjev)
matijek
Osebni stečaj - osnovne informacije
21.9.2014 17:01:10
Pozdravljeni,
kmalu bom šel v postopek osebnega stečaja. Do zdaj sem plačeval dolgove, ker sem bil zaposlen, sedaj sem ostal tudi brez službe, izvršitelji pa kr hodijo na vrata. Moje vprašanje je, kako je najbolje da oddam vlogo za osebni stečaj in odpust obveznosti, omenjate v forumu pisarne, pa me zanima to so te pisarne, ki se ponujajo na internetu za 100- 150 evr, pa ti vse uredijo? ali je bolje da si sam sestavim dokumente na pravnik.net in se plača nekje 40 evr. Škoda mi je teh 150 evr, kaj mi priporočate? Imam dolga še nekje 5000 evr, nekdo mi je rekel da je to smešen znesek za osebni stečaj, ampak za brezposelno osebo se mi zdi, da ni tako majhen znesek. ste imeli vsi na forumu dost večje dolgove ali so tudi nižji zneski? Lp in hvala za odgovore.
#14882
muzo
Osebni stečaj - osnovne informacije
21.9.2014 17:42:10
pišite na rajko.muzic@gmail.com

vse ugodno uredim lp
#14883
štrumf
Osebni stečaj - osnovne informacije
23.9.2014 19:53:57
Matijek, na tvojem mestu bi dobro premislil pretehtal če se ti splača izpeljat O.S., res da ta znesek je velik in ni. Na koncu pa če si sešteješ vse skupaj pa mislim , da jaz na tvojem mestu ne bi izpeljal O.S.
Malo preleti forum,boš verjetno našel odgovor na vsa vprašanja kaj pomeni O.S.
#14884
štrumf
Osebni stečaj - osnovne informacije
23.9.2014 19:54:45
#14885
matijek
Osebni stečaj - osnovne informacije
24.9.2014 20:24:45
Hvala Štrumf za nasvet in tvoje mnenje. Zanima me še, kako je z delom na podjemno v stečaju, ti vse vzamejo?
#14886
ariela1983
Osebni stečaj - osnovne informacije
15.10.2014 20:24:16
Pozdravljeni,
Sem nova na tem forumu.Na temo izplačila od v osebnem stečaju bi vprašala kakšen znesek mi morajo sedaj izplačevati na banki.V stečaju sem že od leta 2010.Zadnja dva meseca lahko dvignem samo 550,00 eur in me zanima če je tako prav ali bi lahko dvignila toliko kot prej in sicer 603 eur.
Prosim vas,da mi pomagate z svojimi odgovori v kolikor imate izkušnje z tem.
Hvala že vnaprej.
#14898
hajduk
Osebni stečaj - osnovne informacije
16.10.2014 11:31:35
v osebnem stečaju ti morajo izplačati minimalni dohodek cca.603€,kdor pa ni v stečaju mu pa lahkoo trgajo 70°% minimalne plače to je cca550€-mora ostati na računu...lp m
#14900
schoo
Osebni stečaj - osnovne informacije
16.10.2014 11:46:33
Pravzaprav se tudi v stečaju uporablja iste predpise - 70% minimalke, t.j. cca 550 eur. Ampak, če sodišče ni poslalo nove odločbe, potem ti morajo še vedno izplačevati po stari (torej toliko, kolikor si dobivala prej). Pritoži se na banki in pri svojemu stečajcu.
#14901
ariela1983
Osebni stečaj - osnovne informacije
16.10.2014 12:05:12
Hvala za tako hitre odgovore.
Vidim,da ste na tem forumu aktivni.
Se pozanimam na banki še danes in vam javim.Kakšno odločbo pa bi naj sodišče poslalo?Ali ne velja za vse isti zakon?Kako pa kaj vi dobivate izplačila?
Lp
#14902
schoo
Osebni stečaj - osnovne informacije
16.10.2014 14:21:34
Nedolgo nazaj je bil sprejet novi ZIZ, ki pravi, da imaš na voljo 70% bto minimalke (mislim, da je začel veljati avgusta ali tam nekje), to je cca. 550e. Pred tem je veljalo po starem ZIZ, ki je pisal "neto minimalne plače". Tu je bilo potem nekaj neskladij, odvisno od vzdrževanih članov.
Odločba sodišča, koliko lahko dobiš, velja od takrat, ko jo je sodišče poslalo. Če niso dobili novega poziva, da morajo narediti po novem ZIZ odločbo, potem velja stara in se ne spreminja avtomatsko, saj bi to pomenilo retroaktivnost. Zate velja enaka odločba ves čas, dokler ne dobiš nove odločbe.

Midva oba dobivava po starem še naprej. Izplačali bi nama lahko tako ali tako več, kot dobiva nakazano (vzdrževani člani).
#14903
lory05
Osebni stečaj - osnovne informacije
16.10.2014 14:41:46
Pozdravljeni,

če vzdržujem otroka, koliko mi mora potem ostati na računu, npr.cca 550€+?
Ali je to višina preživnine ali kdo določi ta znesek za otroka?
Hvala.
Še eno vprašanje imam. Razmišljam o osebnem stečaju, ker mi nič drugega več ne preostane. sem solastnik nepremičnin z bivšim možem, pravno ni še razdeljeno premoženje, ker je moj bivši sedaj vložil tožbo za dokazovanje deleža na premoženju. Ali v primeru, da je v zemljiški knjigi vpisana plomba na nepremičnini zaradi sodnega postopka ki teče v zvezi s tem in posledično prepoved razpolaganja z nepremičninami do konca sodnega postopka, se te nepremičnine v osebnem stečaju prodajajo ali ne?
Nihče mi ne zna odgovoriti na to, zato prosim tiste ,ki veste, če mi lahko kdo odgovori.

Hvala vsem.
#14904
selpet15
Osebni stečaj - osnovne informacije
16.10.2014 18:07:49
Pozdravljeni !

Tudi sam sem že cca 1 leto v stečaju.
Ali po novem ZIZ-u to pomeni, da lahko pričakujem odločbo v kateri mi bodo dajali namesto 600 € samo še 420 € ? Hvala za odgovor....
#14905
schoo
Osebni stečaj - osnovne informacije
17.10.2014 12:01:04
Od kod pa si prišla do 420€?
Tvoj maksimalni neto znesek je 70% *bruto* minimalke. Torej cca. 550€, kakor smo tu že govorili večkrat.
Odločbe pa avtomatsko ne pošiljajo, samo, če zahtevaš kakšno spremembo.

Če vzdržuješ enega otroka, je tvoj znesek cca. 550€ + 215,36€ (po merilih za podeljevanje socialne pomoči). Res pa je, da ne vem, kako je tukaj s preživnino, kam se šteje. Ampak, AFAIK je preživnina denar, ki ga dobiš za otroka in ni predmet tvojega stečaja, lahko je pa tvoj znesek za otroka 215,36€-preživnina (torej če dobiš, recimo, 150€ preživnine, ti ostane 65,36€).
Za nepremičnine, sploh v sodnem postopku, pa ne znam nič povedati. Znala bi se zgoditi še kakšna plomba dodatno gor, da ko se razčisti, tvoj delež pade v stečajno maso in gre ta delež v prodajo.
#14906
ariela1983
Osebni stečaj - osnovne informacije
17.10.2014 13:00:07
Ponovno pozdravljeni.Včeraj sem bila na banki in uredila zadevo.Vrnili so mi denar za dva meseca ko sem dvigovala samo 550,00 eur.Zatrdili so mi,da je v stečaju treba izplačevati 603,00 eur in v kolikor bi mi spet želeli izplačati kdaj koli manj jih naj opozorim na to.
Hvala vsem.
#14907
cehi
Osebni stečaj - osnovne informacije
17.10.2014 13:28:38
Hvala enako banke se ravnajo po veljavni zakonodaji glede OS,vsaj večina njih.Meni pa stečajni otroške dodatke šteje kot dohodek in prejeti znesek po odločbi odbija od plače.Ali ima kdo podobne izkušnje in ali kdo pozna zakonsko podlago kolikor ne sme otroškega upoštevati kot dohodek.

l.p. hvala
#14908
muzo
Osebni stečaj - osnovne informacije
18.10.2014 12:19:48
otroški dodatek se ne odbije od dohodka stečajnega dolžnika ampak se zmanjša dohodek za vzdrževanega družinskega člana če uveljavljaš da preživljaš še otroka.Še to mora prej potrdit sodišče saj v zakonu nikjer ne piše da se kaj zmanjša dobesedno piše le da se poveča za dohodek za vzdrževane družinske člane zato kar nakladajo upravitelji je pol resnica na sodišču pade
#14909
matijek
Osebni stečaj - osnovne informacije
24.10.2014 21:19:56
Pozdravljeni, je tukaj kdo, ki je šel v os z dolgovi manjšimi kot 10 jurjev? Se mi zdi da lahko kr preplačaš dolg.
#14914
hajduk
Osebni stečaj - osnovne informacije
26.10.2014 17:45:23
mene pa zanima če lahko upravitelj oz.(upniki) napišejo ugovor na odpust obveznosti zaradi napačnega dajanja podatkov kdo živi na naslovu kjer prebivaš?
#14916
muzo
Osebni stečaj - osnovne informacije
26.10.2014 18:26:39
ni relevantno upniki in upravitelj lahko ugovarjajo izključno na člene ki so napisani v zakonu.
#14917
Insolventna15
Osebni stečaj - osnovne informacije
27.10.2014 13:56:09
Mene pa samo zanima kam oddam vlogo za osebni stečaj? V vložišče na pristojnem sodišču ali..?
#14921
Magda1973
Osebni stečaj - osnovne informacije
27.10.2014 14:00:58
ja, v vložišče na pristojnem sodišču
#14922
Magda1973
Osebni stečaj - osnovne informacije
27.10.2014 15:03:59
matijek napisal:
Pozdravljeni, je tukaj kdo, ki je šel v os z dolgovi manjšimi kot 10 jurjev? Se mi zdi da lahko kr preplačaš dolg.

Če si na minimalni plači ali malo čez zagotovo ne boš odplačal dolga 10.000€ v 5.letih kolkor je max doba za odpust obveznosti... če pa imaš plače 2.000€ na mesec - pa zagotovo odplačaš/preplačaš. Kaj sem pa v tem primeru zgodi s stečajem, pa ne vem...
#14923
schoo
Osebni stečaj - osnovne informacije
27.10.2014 15:45:32
Nič, stečaj se zaključi, ko ugotovijo, da je stečajna masa presegla dolgove, dolgovi se poplačajo, stečaj se zaključi, višek denarja se tebi vrne.
#14924
muzo
Osebni stečaj - osnovne informacije
29.10.2014 15:15:57
mislim da to ne bo držalo vode kje piše da se stečaj lahko predčasno zaključi zaradi poplačila dolga posledično se tudi odpust dolga skrajša ........
#14929
matijek
Osebni stečaj - osnovne informacije
29.10.2014 19:49:05
Pozdravljeni, napisal bi samo, da se z dolgom ca. 7 jurjev nisem odločil za osebni stečaj. Sem začel poplačevati dolg ta teden, sem se dogovoril z upniki za 50% odpis obresti, z nekaterimi se pa še pogajam. Odločil sem se zaradi: Sisbon-a, ne morem si privoščit še 4 leta po stečaju, da me imajo vsa večja podjetja zavedenega kot bivšega dolžnika, ker moja prihodnost je samo lastno podjetje, imam takšno dejavnost. Preplačilo dolga, kar je verjetno, da bi se zgodilo, glede na to da zaslužim ca. 1000 evr, prebral sem si formu in osnovne informacije, osebni stečaj je jeba, če imaš premajhen dolg, pa da nimaš nekje skritih 50 jurjev. Če bi imel vsaj 15 jurjev dolga, bi se vrgel na socijno, delal na podjemno, mutil na polno, kolk se le da, tu pa tam bi se zaposlil v zavarovalništvu, po treh mesecih bi dobival odpovedi zaradi nesposonbnosti, ker imajo plačo vezano na plane.. lp
#14930
Ta tema ima preveč komentarjev, da bi jih bilo mogoče vse prikazati. Vse komentarje si lahko ogledate na forumu.

Pravni nasvet   Komentirajte to novico...

Iskanje po spletni strani

Prijava


Pozabljeno geslo?
Registrirajte se