Skip to content

Pravo za telebane - največji slovenski pravni portal

hitri pravni nasvet


Domov arrow Varstvo potrošnikov

Varstvo potrošnikov
Ko se zaplete s ponudnikom interneta ali telefonije, vam lahko pomaga agencija E-pošta
(51 glasov)
Avtor: Maja Arnež, APEK   
3.10.2008
Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije (agencija) je na podlagi Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom) pristojna reševati spore med končnimi uporabniki telekomunikacijskih storitev (internet, telefonija, spletna TV ipd.) in operaterji/ponudniki storitev (Telekom, T2, Amis, UPC, …) v zvezi z obveznostmi, ki jih ponudnikom nalaga zakonodaja.
Preberite več...
 
Česa turistična agencija ne sme narediti: E-pošta
(9 glasov)
Avtor: Marija Baldrijan, pravna svetovalka v turizmu   
14.08.2008

- Zvišati cene potovanja po sklenitvi pogodbe o organiziranju potovanja; razen če je prišlo do sprememb v menjalnem tečaju valute ali tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja, pod pogojem, da je možnost spremembe cene predvidena v potrdilu o potovanju in potrdilo vsebuje način izračuna spremembe;

-  spremeniti programa potovanja pred ali med izpolnjevanjem pogodbe, razen ...

Preberite več...
 
Ko turistična agencija ne izpolni pričakovanj ... E-pošta
(15 glasov)
Avtor: Marija Baldrijan, pravna svetovalka v turizmu   
26.07.2008
Turistične agencije znajo včasih obljubiti vse mogoče, marsikaj neprijetnega, a pomembnega pa "pozabijo" omeniti. Ob prihodu na cilj potovanja ali počitnic lahko pride trenutek streznitve: premestitev v drug hotel, klimatska naprava dela le občasno ali sploh ne, v soseščini ravno gradijo dva nova hotela, zaradi česar je hrup neznosen, "krasna peščena plaža" je obenem lokalno smetišče, "pogled na morje" le iz stranišča, notranji bazen je zaradi obnove zaprt, ... seznam je lahko neskončen.
 
Kot potrošniki v takih primerih nismo brez moči in lahko do agencije zahtevamo, da nam vrne sorazmerni del ali celo celoten znesek, ki smo ji ga plačali. A potrebno je slediti določeni proceduri - to je članek o tej proceduri.
Preberite več...
 
Proizvajalec nosi VSE stroške garancijskega popravila E-pošta
(8 glasov)
Avtor: manja   
9.11.2007

Če se kupljena stvar, ki je v garanciji, pokvari in od pooblaščenega servisa zahtevamo popravilo, je jasno, da gre strošek popravila v breme servisa oziroma proizvajalca stvari in ne na stroške kupca. Manj znano pa je, kdo naj bi nosil stroške, ki nastanejo zaradi tega, da se pokvarjena stvar dostavi do servisa in od njega nazaj do kupca. Pogosto navodilo serviserjev je »Seveda, kar prinesite k nam in bomo pogledali …«. Smo res dolžni to storiti in pri tem trpeti stroške, zraven pa zgubljati svoj dragocen čas? Odgovor je NE! Stroške, povezane s prenosom stvari na servis in z njega, po zakonu nosi prodajalec.

Preberite več...
 
Potrošnikova pravica do zamenjave/vračila blaga ni absolutna E-pošta
(36 glasov)
Avtor: notar   
19.09.2007

Potrošniška zakonodaja ščiti potrošnike (potrošnik) in jim omogoča, da v številnih primerih - brez razloga ali zaradi napak na kupljenem blagu - odstopijo od sklenjenih pogodb in vrnejo kupljeno blago ali zahtevajo njegovo zamenjavo z drugim. Mnogi trgovci ali kar večina javno objavljajo in oglašujejo možnost zamenjave blaga. Zato pogosto obvelja mnenje, da je pravica potrošnika do odstopa od pogodbe in vračila ali vsaj zamenjave blaga absolutna in da ji morajo podjetja v vsakem primeru ugoditi. Žal to ne drži.

Preberite več...
 

Iskanje po spletni strani

Prijava


Pozabljeno geslo?
Registrirajte se

Ključne besede